вгору

Підсумки тижня (з 13 по 17 травня 2019 року)

Головною новиною минулого тижня стало опублікування 16.05.2019 року Закону про забезпечення функціонування української мови. Закон регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя на всій території України. Він набере чинності через два місяці після опублікування, крім окремих норм, які вступають в дію пізніше. Так, наприклад, адмінштрафи за порушення норм даного Закону почнуть діяти через три роки з дня набрання чинності цим Законом.

Уряд затвердив зміни до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН, які діють з 11.05.2019 року. Змінами, зокрема, доповнено ознаки, у разі відповідності яким реєстрація податкових накладних не зупиняється. Крім того, були змінені деякі форми, пов’язані з оскарженням блокування ПН/РК та таблицями даних платників ПДВ. Нові форми реалізовані в програмі М.E.Doc в оновленні 11.01.006.

Судом визнано нечинною постанову КМУ від 26.04.2017 р. № 295 щодо інспекційних відвідувань Держпраці. Тобто відтепер місцеві інспекції з праці та інспекційні відвідування є незаконними. Однак рішення суду ще може бути оскаржене до Верховного Суду протягом 30 днів. Докладніше про це читайте у Блозі бухгалтера.

З 21.10 2019 року вводиться в дію Кодекс України з процедур банкрутства. Цей Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника - юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

ДФС повідомила, що у зв’язку із введенням нових рахунків з ЄСВ надходять численні звернення від платників щодо можливості повернення коштів, які були помилково сплачені на старі рахунки. Як повернути сплачені кошти – читайте у Блозі бухгалтера.

До речі, за повідомленням Мінфіну 17.05.2019 р. Державна податкова служба отримала реєстрацію як юридична особа в Єдиному державному реєстрі. Державну фіскальну службу України переведено у статус припинення. При цьому, для забезпечення виконання функцій, ДФСУ продовжуватиме реалізовувати відповідні повноваження до створення Державної митної служби України та повного старту роботи вже створеної Державної податкової служби України.

Також нагадаємо нашим користувачам, що сьогодні, 20 травня, останній день подання звітності за квітень.

Якщо необхідно внести зміни у податковий розрахунок за формою №1ДФ, то вам у нагоді стане матеріал «Форма та порядок подання уточнюючого податкового розрахунку за ф. 1ДФ».

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера і в розділі Інформер програми M.E.Doc.