вгору

Підсумки тижня з 18 по 22 листопада 2019 року

На минулому тижні бухгалтерів стурбувала новина ФСС про те, що 20.11.2019 року Фонд призупинив виплати матеріального забезпечення у зв’язку із закінченням кошторисних призначень за зазначеним напрямом, що затверджені бюджетом Фонду. Водночас Мінсоцполітики у своєму повідомленні від 21.11.2019 року було гарантоване продовження таких виплат. Також 21.11.2019 року директор виконавчої дирекції Фонду Євген Баженков заявив про поновлення виплат лікарняних і декретних під особисту відповідальність.

ДПС на своєму сайті оновила розділи І та ІІ плану-графіка документальних планових перевірок платників податків (станом на 15.11.2019 року). 

ДРС оприлюднила план комплексних перевірок на 2020 рік. Наступного року планують перевірити понад 32 тис. суб’єктів господарювання.

ВРУ у першому читанні прийняла законопроєкт, зокрема, про те, що трудовий договір та вся кадрова документація  може вестися в електронній формі за бажанням роботодавця.  Для цього як керівник, так і працівник (у т.ч. потенційний) повинен мати власні електронні підписи для узгодження відповідних документів.

Знову планують внести деякі зміни у порядок використання РРО. Відповідний законопроєкт було зареєстровано у ВРУ. Пропонується, зокрема, скасувати обов’язок застосування РРО суб’єктами господарювання, які отримують  платежі за надані товари (послуги) в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо).

Мінфін оприлюднив проєкт змін до 6 методрекомендацій з бухгалтерського обліку. Змінами приводяться ці методрекомендації у відповідність до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку та інших нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку.

Також нагадаємо, що з 1 грудня 2019 року встановлюються нові розміри прожиткового мінімуму на одну особу у розрахунку на місяць у сумі 2027 грн. Для основних соціальних і демографічних груп населення прожитковий мінімум з 1 грудня 2019 році становитиме:

  • діти віком до 6 років – 1779 грн.;
  • діти віком від 6 до 18 років – 2218 грн.;
  • працездатні особи – 2102 грн.;
  • особи, які втратили працездатність – 1638 грн.

Це вплине, зокрема, на розміри соціальних виплат, мінімальних пенсій, індексації грошових доходів. Про основні показники для бухгалтерів на 2019 рік дивіться у Блозі бухгалтера.

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера і в розділі Інформер програми M.E.Doc.