вгору

Підсумки тижня (з 22 по 26 квітня 2019 року)

Шановні колеги! Прийміть наші найщиріші вітання з Великоднем!

Нехай у Ваших серцях панує душевний спокій! Нехай Господь дарує любов і радість, мир і злагоду Вам і Вашим родинам! Бажаємо кожному у ці весняні дні відчути повноту життя, щедроти української землі та родинне тепло!

Тепер нагадаємо про головні новини минулого тижня.

25.04.2019 р. у другому читанні та в цілому було прийнято Закон про забезпечення функціонування української мови як державної (Законопроект № 5670-д від 09.06.2017 р.). Це важлива подія для України!

Уряд затвердив новий Порядок розслідування нещасних випадків на виробництві (запрацює він з 01.07.2019 р.). Дія Порядку тепер поширюватиметься і на осіб, які працюють на умовах ЦПД, фізичних осіб-підприємців тощо.

Затверджено Порядок ведення електронного реєстру листків непрацездатності, який дозволить розпочати роботу електронної системи записів про тимчасову непрацездатність.

Доволі активним був Мінфін. Так, оновлено Перелік кодів видів сплати податків.

Також Мінфін оприлюднив проект наказу щодо внесення змін до деяких П(С)БО, Плану рахунків та Інструкції про його застосування.

Йде підготовка до запровадження СЕАРП та СЕ. З’явився проект наказу про затвердження нових форм документів для платників акцизного податку. Планується, що наказ набере чинності з 01.05.2019 р., але не раніше офіційного оприлюднення (крім його окремих пунктів).

Крім того, ДФС нагадала про кроки, які слід зробити з травня суб’єктам господарювання, які відповідатимуть визначенню «платник акцизного податку».

26.04.2019 р. НБУ знизив облікову ставку з 18,0% до 17,5%.

Будьте уважні! З 02.05.2019 р.:

Докладніше про граничні строки подання звітності та сплати податків у травні 2019 р. дізнайтесь з Податкового календаря.

Фонд соцстраху повідомив про випадки, коли Звіт по заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів до ФСС не подається.

Щодо перспектив.

У найближчому оновленні очікуйте появу нового розділу Блогу бухгалтера – Захищені носії.

Розділ міститиме інформацію щодо використання захищених носіїв. Ви зможете знайти відповіді на запитання щодо придбання, зберігання та особливості використання особистих ключів електронного підпису у захищених носіях ключової інформації.

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера і в розділі Інформер програми M.E.Doc.