вгору

Плата за землю: звітуємо до 20 лютого

Нагадаємо, що порядок оподаткування земельним податком регулюється Податковим кодексом України (далі – ПКУ). Крім того, підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.

Платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями.

При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Платник плати за землю має право подавати щомісяця звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов’язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 к. дн. місяця, що настає за звітним.

За нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 к. дн. місяця, що настає за звітним.

Форма податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) затверджена наказом Мінфіну від 16.06.2015 № 560.

 Нагадаємо, що в програмі M.E.Doc доступна форма декларації зі сплати за землю (ідентифікатор форми – J/F0602006). Подання річної Декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних звітів.

Податкове зобов’язання щодо плати за землю, визначене у Декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 к. дн., що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Про це нагадали в ДПС в Луганській області.

Звертаємо увагу! Обчислення земельного податку для фізичних осіб здійснює орган ДПС за місцем розташування земельної ділянки, і надсилає платнику податкове повідомлення-рішення до 1 липня.

Фізособи сплачують таке податкове зобов’язання протягом 60-ти днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення.

Застосування пільг зі сплати земельного податку регулюється ст. 281- 282 ПКУ.

Більше інформації читайте у Блозі бухгалтера, у розділі Інформер програми M.E.Doc, а також долучайтесь до нашого Telegram-каналу.