вгору

Помилково (надміру) сплачені суми грошового зобов’язання та пені: як повернути?

Нагадуємо нашим користувачам, що платник податків має право повернути помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов’язання та пені. Це передбачено п. 43.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Які умови для повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені?

Умова 1. Відсутність податкового боргу.

За наявності у платника податків податкового боргу повернення помилково та/або надміру сплаченої суми грошового зобов’язання проводиться лише після повного погашення такого податкового боргу платником податків. При цьому для його погашення платник має право використати зазначену суму переплати, подавши відповідну заяву на перекид.

Умова 2. Подання платником податків заяви про таке повернення.

Виняток становить повернення надміру утриманих (сплачених) сум ПДФО, які розраховуються контролюючим органом на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік (отже, заяву про повернення подавати не потрібно). Перерахунок здійснюється за загальним річним оподатковуваним доходом платника податку.

Заява подається у довільній формі до тероргану ДПС за місцем обліку помилково та/або надміру сплаченої суми протягом 1095 днів від дня її виникнення. У заяві слід зазначити напрям перерахування коштів (п. 43.4 ПКУ):

  • на поточний рахунок платника податків в установі банку;
  • на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету;
  • повернення готівки за чеком (у разі відсутності у платника податків рахунку в банку).

Особливості повернення ПДВ

У разі повернення надміру сплачених податкових зобов’язань ПДВ, зарахованих до бюджету з рахунку платника податку в СЕА ПДВ у порядку, визначеному п. 200 ПКУ, такі кошти підлягають поверненню виключно на рахунок платника в СЕА ПДВ. У разі його відсутності на момент звернення платника податків із заявою на повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з ПДВ чи на момент фактичного повернення коштів – шляхом перерахування на поточний рахунок платника податків в установі банку (п. 43.4-1 ПКУ).

Повернення ЄСВ

У разі надмірної сплати сум ЄСВ на рахунок 3719 ДПС здійснює зарахування цих коштів у рахунок майбутніх платежів за тим самим рахунком відповідно до встановленого розміру ЄСВ та за календарною черговістю виникнення зобов’язань платника з цього платежу.

 Порядок зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів затверджений наказом Мінфіну від 16.01.2016 р. № 6 (далі – Порядок №6)).

У яких випадках повертаються суми надмірно сплачені суми ЄСВ:

1) надмірна (помилкова) сплата ЄСВ та/або застосованих фінсанкцій на відповідний рахунок 3719;

Для повернення коштів подається заява до органу ДПС, на рахунок якого сплачено кошти, за формою згідно з додатком 1 до Порядку № 6.

2) помилкова сплата ЄСВ та/або застосованих фінсанкцій на невідповідний рахунок 3719;

Для повернення коштів подається заява до органу ДПС, на рахунок якого сплачено кошти, за формою згідно з додатком 1 до Порядку № 6.

3) помилкова сплата ЄСВ та/або застосованих фінсанкцій на рахунок з обліку доходів бюджету;

Для повернення коштів подається заява до органу ДПС за місцем обліку помилково сплачених коштів у довільній формі із зазначенням суми та напряму повернення.

4) помилкова сплата податкових зобов’язань з податків, зборів, штрафних (фінансових) санкцій та пені, передбачених ПКУ, на рахунок 3719.

Для повернення коштів подається заява до податкового органу, на рахунок якого сплачено кошти, за формою, визначеною у додатку 1 до Порядку № 6.

У випадках 3 та 4 кошти підлягають поверненню з урахуванням положень ст. 43 ПКУ та ч. 12 ст. 9 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Строки розгляду заяви про повернення

Заява про повернення коштів з рахунку 3719 розглядається органом ДПС у строк не більше 10 р. д. з дати її реєстрації.

У яких випадках заява на повернення залишається без задоволення?

Це такі випадки:

  • невідповідність заяви формі, визначеній у додатку 1 до Порядку № 6 (форма заяви);
  • недостовірність викладеної у заяві платника інформації;
  • подання заяви не за місцем обліку надміру та/або помилково сплаченого ЄСВ;
  • наявність у платника заборгованості зі сплати ЄСВ та/або фінсанкцій.

У такому разі надається повідомлення за підписом посадової особи із зазначенням причин відмови.

Довідково

З 26.04.2019 р., з дня набрання чинності Порядком, затвердженим наказом Мінфіну від 11.02.2019 р. № 60, запроваджується єдина автоматизована система повернення платежів:

  • з держбюджету – працює з 01.08.2019 р.,
  • з місцевих бюджетів та платежів, що підлягають розподілу між державним та місцевими бюджетами – з 01.11.2019 р.

Заява може бути подана платником до територіального органу ДПС в електронній формі за допомогою засобів інформаційно-телекомунікаційних систем та з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту інформації, електронних довірчих послуг та електронного документообігу. Ідентифікатор форми у програмі M.E.Doc J(F)1302001.

 Дія Порядку № 60 не поширюється на:

  • відшкодування ПДВ;
  • повернення авансових платежів (передоплати), помилково та/або надміру внесених платниками податків за власним бажанням, як попереднього грошового забезпечення сплати майбутніх митних та інших платежів, що сплачуються до/або під час митного оформлення, та грошової застави;
  • повернення митних та інших платежів, що сплачуються до/або під час митного оформлення;
  • повернення помилково та/або надміру перерахованих (унесених) платниками коштів, сплачених шляхом надання при митному оформленні податкового векселя;
  • повернення суми акцизу, внесеної в рахунок погашення податкових векселів;
  • виконання рішень судів щодо безспірного списання коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджетів.

Про це нагадала ДПС.