вгору

Помилково сплатили ЄСВ на старі рахунки: як повернути кошти?

Нагадуємо нашим користувачам, що з 02.05.2019 р. застосовуються нові рахунки з ЄСВ.

У зв’язку з цим до ДФС надходять численні звернення від платників щодо можливості повернення коштів, які були помилково сплачені на старі рахунки. Як повернути сплачені кошти?

Порядок повернення коштів

Повернення помилково сплачених сум ЄСВ на невідповідний рахунок здійснюється згідно з Порядком зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затвердженим наказом Мінфіну від 16.01.2016 р. № 6 (далі – Порядок). Кошти повертаються у порядку календарної черговості та на підставі заяви платника про таке повернення.

У випадку надмірної сплати сум ЄСВ на рахунок 3719 ДФС здійснює зарахування цих коштів у рахунок майбутніх платежів за тим самим рахунком, відповідно до встановленого розміру ЄСВ та у порядку календарної черговості виникнення зобов'язань платника з цього платежу.

Повернення коштів відбувається у випадках (п. 5 Порядку):

1) надмірної або помилкової сплати сум ЄСВ та/або застосованих фінсанкцій на відповідний рахунок 3719;

2) помилкової сплати сум ЄСВ та/або застосованих фінансових санкцій на невідповідний рахунок 3719;

3) помилкової сплати сум ЄСВ та/або застосованих фінсанкцій на рахунок з обліку доходів бюджету;

4) помилкової сплати податкових зобов’язань з податків, зборів, штрафних (фінансових) санкцій та пені, передбачених Податковим кодексом України (далі – ПКУ), на рахунок 3719.

Заява – підстава для повернення коштів

Повернення коштів здійснюється на підставі заяви платника про таке повернення коштів.

У випадках, передбачених пп. 1, 2 та 4 п. 5 цього Порядку, заява подається до органу ДФС, на рахунок якого сплачено кошти, за формою, визначеною у додатку 1 до цього Порядку.

Заява подається за місцем обліку надміру та/або помилково сплачених сум ЄСВ одним із таких способів:

  • особисто платником ЄВ чи уповноваженою на це особою;
  • надсилається поштою;
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

Про це зазначено на Інформаційно-довідковий ресурс «ЗІР», категорія 301.04.

І лише якщо помилкова сплата сум ЄСВ та штрафів була перерахована на рахунок обліку доходів бюджету, заява подається до органу ДФС за місцем обліку помилково сплачених коштів у довільній формі із зазначенням суми та напрямку повернення.

До відома! Повернення помилково сплачених сум у випадках, передбачених пп. 3 та 4 п. 5 цього Порядку, здійснюється з урахуванням норм ст. 43 ПКУ та ч. 12 ст. 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Про це нагадала ДФС.

Звертаємо увагу наших користувачів! Повернення коштів здійснюється не одразу.

До 10 робочих днів з дня реєстрації заяви надається на перевірку ДФС зазначеної інформації. Якщо, наприклад, заява була подана не за встановленою формою чи не за місцем обліку платнику ЄСВ, можуть відмовити у поверненні коштів. При цьому платнику надається повідомлення із зазначенням причин відмови.

У разі задоволення заяви про повернення коштів така заява з відміткою про підтвердження повернення коштів передається до відповідального підрозділу ДФС, який не пізніше 3 робочих днів з дня отримання заяви з підтвердженням готує висновок за формою згідно з додатком 2 до Порядку та два примірники Реєстру висновків про повернення надміру та/або помилково сплачених коштів ЄСВ (далі – Реєстр висновків) за формою згідно з додатком 3 до Порядку.

Для повернення сум ЄСВ та/або сум застосованих фінсанкцій, помилково сплачених на невідповідний рахунок 3719, відповідальний підрозділ ДФС оформлює розрахунковий документ на перерахування коштів на відповідний рахунок 3719 за заявою та передає управлінню (відділенню) Казначейства не пізніше 2 робочих днів з дня надходження висновку (п. 9 Порядку).