вгору

Поповнення електронного рахунку у СЕА ПДВ: як правильно зазначати обов’язкові реквізити?

ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадало про особливості заповнення обов’язкових реквізитів при поповненні електронного рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ (далі – СЕА ПДВ).

Відповідно до п. 4 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.10.2014 р. № 569, рахунок у СЕА ПДВ – рахунок, відкритий платнику ПДВ в Казначействі, на який таким платником перераховуються кошти у сумі, необхідній для досягнення розміру суми ПДВ, на яку платник ПДВ має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, а також у сумі, необхідній для сплати узгоджених податкових зобов’язань з ПДВ.

Відкривається такий рахунок на безоплатній основі.

У разі перерахування коштів з власного поточного рахунка на електронний рахунок у СЕА ПДВ реквізити отримувача у платіжних дорученнях заповнюються наступним чином:

? у полі «Отримувач» зазначається найменування платника ПДВ;

? у полі «Код» слід зазначити податковий номер платника ПДВ, за яким ведеться облік у контролюючих органах;

? у полі «Банк отримувача» зазначається «Казначейство України (ел. адм. подат.)»;

? у полі «Код банку» зазначається «899998»;

? у полі «№ рахунка» необхідно зазначити номер рахунка, вказаний в електронному повідомленні або отриманий в Центрі обслуговування платників за основним місцем обліку.

У реквізиті «Призначення платежу» платіжного доручення слід надати повну інформацію про платіж та документи, на підставі яких здійснюється перерахування коштів отримувачу. Повноту інформації визначає платник, ураховуючи вимоги законодавства України.

Якщо кошти перераховуються з власного поточного рахунку на електронний рахунок у СЕА ПДВ, у полі № 4 роз’яснювальна інформація про призначення платежу друкується в довільній формі. Наприклад, зазначається: «перераховано з власного поточного рахунку на електронний рахунок».

До відома! Відповідно до п. 200-1.2 ст. 200-1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платникам ПДВ автоматично відкриваються рахунки в СЕА ПДВ. Держказначейство на виконання вимог ст. 69 ПКУ надсилає повідомлення про відкриття електронного рахунку в день його відкриття. Після надходження такого повідомлення ДФС інформує платника податку про реквізити його електронного рахунку.

Аналогічну відповідь надано у Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 101.17.