вгору

Працівник надав копію довідки про встановлення інвалідності: як нараховувати ЄСВ

Нагадаємо нашим користувачам, що ЄСВ на доходи працівників встановлюється у розмірі 22 % бази нарахування ЄСВ (ст. 8 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI).

Якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру законодавчо визначеної мінімальної зарплати на місяць, за який отримано дохід, та встановленої ставки ЄСВ за умови перебування у трудових відносинах повний календарний місяць.

Водночас вимоги щодо нарахування ЄСВ на зарплату, що не перевищує розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, не застосовуються до доходу працівника - особи з інвалідністю. Ставка ЄСВ на зарплату особи з інвалідністю – 8,41 %.

Нарахування юридичною особою – роботодавцем ЄСВ у розмірі 8,41 % здійснюється з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання завіреної копії довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії (далі – МСЕК), та закінчується датою припинення інвалідності.

Отже, якщо працівник надав копію довідки МСЕК про встановлення групи інвалідності не з першого робочого дня місяця, то вимога щодо нарахування ЄСВ виходячи із розміру мінімальної заробітної плати не застосовується. 

Юридична особа – роботодавець нараховує ЄСВ на фактично нарахований дохід:

  • до дати одержання копії довідки МСЕК – у розмірі 22 %;
  • з дати одержання копії довідки МСЕК – у розмірі 8,41 %.

Роз’яснення розміщено на сайті ГУ ДФС у Дніпропетровській області.