вгору

Працівнику виплачено дохід за роботу зі строком виконання більше місяця: як нарахувати ЄСВ?

ДФС у Запорізькій області роз’яснило питання щодо нарахування ЄСВ, якщо працівнику виплачено дохід за роботу зі строком виконання більше місяця.

Базою нарахування єдиного соціального внеску (далі – ЄСВ) для осіб, які виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами та інших осіб, які отримують, зокрема, дохід за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, є сума, що визначається шляхом ділення, зокрема, доходу, виплаченого за результатами роботи, на кількість місяців, за які він нарахований.

Зазначена норма передбачена част. 2 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Отже, ЄСВ по договору ЦПХ за роботи (послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, нараховується шляхом ділення доходу на кількість місяців, за які він нарахований.

Наприклад, якщо в акті щодо виконання робіт чи надання послуг вказано період, наприклад «з 20 серпня по 20 вересня», то сума винагороди підлягає пропорційному розподілу на 2 місяці.

До відома! Модуль рішення M.E.Doc.Зарплата призначений для розрахунку і нарахування заробітної плати, винагороди за цивільно-правовими договорами, обліку та управління персоналом.