вгору

Про особливості виконання нормативу робочих місць для осіб з інвалідністю – від Держпраці

Нагадуємо нашим користувачам, що норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю встановлений для всіх підприємств, установ, організацій та фізосіб з найманими працівниками. Це передбачено ст. 19 Закону України від 21.03.1991 р. № 875-XII «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» (далі – Закон № 875). Розмір нормативу складає 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, – у кількості одного робочого місця.

 Cуб’єкти господарювання здійснюють розрахунок нормативу самостійно.

Порядок розрахунку середньооблікової чисельності працівників, необхідної для визначення кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до нормативу, визначений п. 2 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держстату від 28.09.2005 р. № 286. Зважте на те, що в розрахунку даного показника враховуються тільки штатні працівники.

Цей же порядок середньооблікової чисельності застосовується й при розрахунку кількості працюючих осіб з інвалідністю у рахунок виконання нормативу. Наприклад, якщо для виконання нормативу підприємство повинне працевлаштувати одну особу з інвалідністю, то воно може взяти на роботу:

  • на 12 календарних місяців 1 особу з інвалідністю (на повну чи на неповну ставку);
  • або 2 осіб з інвалідністю, один із яких буде працювати на підприємстві, приміром, 4 місяці, а інший – 8 місяців.
  • У другому випадку норматив також буде вважатися виконаним, оскільки середньооблікова кількість осіб з інвалідністю за рік складе «1».

При розрахунку кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у відсотковому відношенні від середньооблікової чисельності працівників отриманий результат округляється до цілого числа. Таким чином, якщо на підприємстві середньооблікова чисельність працівників становить до 37 чоловік, норматив дорівнює одиниці: 37 × 0,04 = 1,48 (після округлення отримуємо 1).

Про це нагадало ГУ Держпраці у Дніпропетровській області.

Про те, хто та коли має подавати звіт за ф. № 10-ПІ та як правильно обчислити норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю читайте у Блозі бухгалтера, Інформері програми M.E.Doc. Також приєднуйтесь до нас на Telegram-каналі.