вгору

Рента за спецвикористання лісових ресурсів: особливості адміністрування - 2019

Нагадуємо нашим користувачам, платниками рентної плати за лісові ресурси є лісокористувачі, які здійснюють спеціальне використання лісових ресурсів на підставі спецдозволів (лісорубних або лісових квитків) або відповідно до умов договору довгострокового тимчасового користування лісами. Це визначено п. 256.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Звітують лісокористувачі щоквартально та сплачують рівними частинами суми рентної плати, що зазначена в отриманих лісорубних квитках (спецдозволах) за відповідний календарний рік, протягом 10 календарних днів після закінчення граничного строку подання податкової декларації (за деякими виключеннями – пп. «а» і «б» пп. 256.11.6 ПКУ).

Це повідомила ДФС у листі від 14.02.2019 р. № 4907/7/99-99-12-03-04-17, де розглянуто й оновлений відсотковий розподіл рентної плати до державного та місцевих бюджетів.

Для ефективного контролю доходів місцевих бюджетів (37%) від рентної плати (при заготівлі деревини в порядку рубок головного користування) платники такої ренти можуть складати окремі додатки до податкової декларації з рентної плати. У цих додатках податкові зобов’язання можуть бути самостійно «розподілені» платниками між бюджетами адміністративно-територіальних одиниць, які повністю/ частково розташовані у межах території лісової ділянки.

Податківці зауважили, що починаючи з податкових зобов’язань ренти за IV квартал 2018 р., ідентифікуючою ознакою кожного окремого додатка до декларації є зазначений у рядку 4 «код органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням лісової ділянки за КОАТУУ» додатка 8, код одиниці адміністративно-територіальних устрою (міст обласного значення, районний, ОТГ).

До відома! Нові форми декларації з рентної плати (ідентифікатор J/F0800106 – квартальна, J/F0800205 – місячна) будуть реалізовані у найближчому оновленні М.Е.Doc.

Лісокористувачі зі звітного I кварталу 2019 року повинні разом з новою декларацією заповнити за новими формами:

  • Додаток 8 (ідентифікатор J/F0810806) – розрахунок з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування.
  • Додаток 9 (ідентифікатор J/F0810906)  – розрахунок з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів (крім рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування).