вгору

Реєстрація розрахунків коригування (на пальне) у M.E.Doc

У попередньому матеріалі ми розглянули, як здійснити реєстрацію акцизної накладної (на пальне) у M.E.Doc. У цьому матеріалі зупинимось на розрахунку коригування (на пальне).

Для створенні розрахунку коригування (далі – РК) можна скористатися кнопкою на панелі інструментів або вибрати Файл-Створити (Рис. 1).

Рис. 1

Також створити РК можна на основі АН, для цього на панелі інструментів оберіть Файл – Створити на основі (Рис. 1.1).

Рис. 1.1

Або можна скористатись іншим варіантом. Обравши в Реєстрі акцизних документів (пальне) акцизну накладну, на підставі якої необхідно створити РК. Натиснути правою клавішою мишки і обрати з контекстного меню – Створити на основіРозрахунок коригування (Рис. 1. 2).

Рис. 1.2

Зазначимо, що РК до акцизної накладної складається у разі будь-яких змін, які відбуваються після реалізації пального, а також при виправленні помилок, допущених під час складання АН.

При цьому, коригуються лише показники складених АН, усі примірники яких зареєстровано в ЄРАН, відповідно до ст. 231 ПКУ.

Важливо! Розрахунок коригування АН складає особа, яка реалізує пальне та склала АН, показники якої коригуються. Складання РК здійснюється у такій самій кількості примірників, як і кількість примірників АН, до якої вони складаються.

Крім того, всі РК, складені платником податку до АН форми «П», підлягають реєстрації в ЄРАН.

І. Щодо реєстрації примірників РК

Складені платником в 1-му примірнику РК АН реєструються в ЄРАН особою, що реалізує пальне, незалежно від того чи передбачається зміна обсягів реалізованого пального.

У разі збільшення обсягів реалізованого пального або якщо коригування показників не змінює обсягу реалізованого пального, примірники РК реєструються в ЄРАН в порядку, передбаченому для акцизних накладних:

  • 1-й примірник – особою, що реалізує пальне;
  • 2-й примірник – особою – отримувачем пального (після отримання від особи, що реалізує пальне, першого примірника РК, зареєстрованого в ЄРАН).

У разі зменшення обсягів реалізованого пального:

  • платник акцизного податку направляє особі – отримувачу пального 1-й та 2-й примірники РК, затвердженої форми J/F1203301;
  • особа – отримувач пального реєструє в ЄРАН 1-й та 2-й примірники РК, зазначеної форми «П».

При цьому особа, що реалізує пальне, має право зменшити обсяг реалізованого пального у податковій декларації за таким РК після реєстрації усіх примірників АН в ЄРАН отримувачем пального.

Коригування помилково зазначених реквізитів особи – отримувача пального або акцизного складу, на який фізично відвантажене (отримане) пальне в акцизній накладній, складеній у 2-х примірниках, може здійснюватись лише після реєстрації в ЄРАН 2-го примірника АН, в якій зазначено помилкові дані, вказаним у АН отримувачем пального.

ІІ. Розглянемо зразок заповненого РК форми «П», ідентифікатор форми J/F1203301 (Рис. 2 та Рис. 2.1).

Рис. 2

У верхній лівій частині РК робимо відповідна відмітку «Х», зазначивши особу, що реєструє перший примірник РК:

  • реєстрація в ЄРАН першого примірника особою, що реалізує пальне;
  • реєстрація в ЄРАН першого примірника особою – отримувачем пального.

Зазначимо, що відповідна відмітка може бути внесена лише до одного із зазначених полів.

Також вказуються коди операцій для складання в 1-му примірнику та ознаку щодо умов оподаткування пального.

Про коди операцій для складання та ознаки умов оподаткування, читайте у матеріалі щодо реєстрації АН (на пальне) у M.E.Doc.

У верхній правій частині РК зазначається номер примірника із наявної кількості примірників такого РК (1 з 1 або 1,2 з 2).

Обов’язково! В РК зазначаються номер та дата АН, показники якої коригуються.

Рис. 2.1

В основній частині РК заповнюється лише один з розділів залежно від показника, який коригується.

Розділ І - заповнюється у разі, якщо платником помилково:

  • зазначено реквізити суб’єкта господарювання – отримувача пального та/або акцизного складу, на який відвантажене (отримане) пальне;
  • зазначено дані щодо коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД або обсягів реалізованого пального.

Для внесення змін до реквізитів суб’єкта господарювання – отримувача пального або акцизного складу, на який відвантажене (отримане) пальне (код виду коригування 1 та/або "2"), платник заповнює 1-й рядок РК, в якому:

  • з АН переносить до граф 2 – 3 таблиці дані щодо коду товару згідно з УКТ ЗЕД, його опису;
  • до граф 4 – 5 вносить показник коригування (зменшення) обсягу реалізованого пального з відповідним знаком (–).

При цьому зменшення обсягів має збігатися з обсягом реалізованого пального, зазначеного в АН (з урахуванням показників АН та РК до такої накладної, зареєстрованих в ЄРАН).

Для внесення змін до коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД платник податків заповнює РК, в якому:

  • у першому рядку таблиці до гр. 2 – 3 з АН переносить дані щодо коду товару згідно з УКТ ЗЕД, його опису;
  • до гр.4-5 вносить показники коригування обсягів реалізованого пального з знаком «-». При цьому зменшення обсягів має збігатися з обсягами реалізованого пального зазначеного в АН;
  • у другому рядку таблиці в гр.2-5 відображаються коректні показники коду товару згідно з УКТ ЗЕД та обсягів реалізованого пального із знаком «+». При цьому збільшення обсягів має збігатися зі зменшенням обсягів за помилковим кодом товару з УКТ ЗЕД.

Розділі ІІ РК заповнюється у разі, якщо в АН є помилки в серії або номері податкового векселя, виданого до отримання або ввезення пального на умовах, встановлених пунктами 229.2 – 229.8 ПКУ. При цьому в РК у відповідному полі лівої частини заносяться серія та номер податкового векселя, в яких допущено помилку і які зазначено в АН, що коригується, а в правій частині – правильні реквізити векселя.

Інфографіка щодо реалізації РК (на пальне) з 01.07.2019 р (Рис. 3).

Рис. 3

Про те, як створити та зареєструвати акцизну накладну, про заяву на реєстрацію платника акцизного податку та акцизних складів в оновленому розділі M.E.Doc читайте у розділі «Інформер» програми M.E.Doc та Блозі бухгалтера.