вгору

Розподіл залишків пального: коли подавати акцизну накладну, а коли – Заявку на поповнення?

ДФСУ надала роз’яснення, як проводити розподіл обсягів залишків пального.

У роз’ясненні зазначено, що платники акцизного податку здійснюють розподіл залишків пального:

1) шляхом подачі акцизної накладної. Для розподілу обсягів залишків пального, що обліковуються у платників податку в системі електронного адміністрування реалізації пального, між акцизними складами/акцизними складами пересувними, де такі обсяги залишків пального знаходяться фактично станом на 1 липня 2019 року необхідно подати акцизну накладну за формою J/F1203201.

 Як саме це зробити ми писали у матеріалі «Як відбувається розподіл палива між акцизними складами?»;

2) шляхом подачі Заявки на поповнення обсягів залишку пального. Для врахування в СЕАРП та СЕ залишків пального у суб'єктів господарювання, які до 1 липня 2019 р. не підпадали під визначення платників акцизного податку, а з 1 липня 2019 р. підпадають під визначення платників акцизного податку відповідно до п. 212.1 Податкового кодексу України, облік якого в системі електронного адміністрування реалізації пального не здійснювався, такі платники податку подають заявку на поповнення обсягів залишку пального за формою J/F0210901 (далі – Заявка), складену з дотриманням таких умов:

  • на один акцизний склад подається одна Заявка;
  • Заявки подаються тільки з ознакою «Основна»;
  • у полі «Дата складання» зазначається «01.07.2019»;
  • у полі 2 табличної частини «Умова оподаткування» зазначається «5»;
  • у полях 7,8,9 табличної частини зазначається значення «0».

Для відображення в СЕАРП та СЕ після закінчення терміну подання Заявок буде використана остання за часом подання Заявка, яка отримала позитивну квитанцію по конкретному акцизному складу.