вгору

Що необхідно знати про подання декларації з рентної плати за використання лісових ресурсів?

Особливості оподаткування рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів визначені у ст. 256 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Зазначимо, що платниками рентної плати є лісокористувачі – юридичні особи, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, фізичні особи, а також фізичні особи – підприємці.

Основні критерії для подання декларації з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів:

Базовий період

квартал

Термін подання декларації

протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу, тобто 09.02.2019 р.

Граничний термін подання декларації за 4 кв. 2018р.

11.02.2019 р.

Термін сплати

протягом 10 календарних днів після закінчення граничного строку подання декларації

Звертаємо увагу, що платники рентної плати самостійно обчислюють суму податкових зобов’язань з рентної плати (п. 257.2 ПКУ).

До закінчення визначеного граничного строку подання податкових декларацій платники рентної плати подають податкову декларацію до контролюючого органу, яка містить додатки, зокрема, з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів – за місцезнаходженням лісової ділянки (пп. 257.3.5 ПКУ).

Зазначимо, що форма податкової декларації з рентної плати (ідентифікатор форм J/F 0800105 – квартальна, J/F 0800204 – місячна) реалізована у програмі M.E.Doc. До декларації, також, заповнюються:

  • Додаток 8 – розрахунок з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування.
  • Додаток 9 – розрахунок з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів (крім спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування).

Рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів сплачується лісокористувачами щокварталу рівними частинами від суми рентної плати, зазначеної в спеціальних дозволах, виданих у відповідному календарному році, крім сум рентної плати, сплачених відповідно до пп. «а» і «б» п. 256.11.6 ПКУ.

Про це повідомили податківці ДФС у Дніпропетровській обл.

Нагадаємо нашим користувачам, що на платників рентної плати покладається відповідальність за правильність обчислення, повноту і своєчасність її внесення до бюджету, а також за своєчасність подання до контролюючих органів податкових декларацій (пп. 258.1.1 ПКУ).