вгору

Що врахувати ФОПам у своїй діяльності у зв’язку з прийняттям законів про детінізацію?

Закони щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг вже прийняті і опубліковані в офіційних виданнях, а деякі норми наберуть чинності вже 19.04.2020 р

Нагадаємо, що мова йде про Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» від 20.09.2019р. №128 (далі – Закон - № 128) та Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» № 129-ІХ від 20.09.2019 р, (далі – Закон № 129). Про проекти законів ми писали у нашому матеріалі.

Спробуємо розібратися, що ж потрібно знати ФОПам про ці закони.

Основними питаннями, які виникають, є: хто та коли повинен / не повинен застосовувати РРО, а також як бути з кешбеком.

Почнемо з простішого. Хто застосовує / не застосовує РРО?

РРО можуть не застосовувати:

  • платники єдиного податку І групи (п. 296.10 ПКУ), дохід, яких не перевищує 300 тис. грн. А також фізособи, які реалізовують на ринках вживані власні речі, та городину;
  • до 01.10.2020 р. платники єдиного податку ІІ-IV групи обсяг доходів, яких не перевищує 1 млн. грн.

Виключення становлять ФОП, які відносяться до ризикових груп. Тобто ті єдинники, що здійснюють реалізацію:

  • технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту;
  • лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

Важливо! У разі перевищення єдинником ІІ-IV групи обсягу доходу у розмірі 1 млн. грн, застосування РРО або програмного РРО для такого платника стає обов’язковим. При чому, застосовувати РРО або програмне РРО ФОП починає з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення.

Будуть застосовувати РРО з 01.10.2020 р ФОП ІІ-IV групи, які здійснюють:

  • реалізацію товарів/послуг через Інтернет;
  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
  • торгівлю ювелірними виробами та побутових виробів з дорогоціних металів;
  • торгівлю б/у товарами;
  • діяльність у сфері ресторанного бізнесу (ресторани, кафе, ресторани швидкого харчування);
  • діяльність туристичних агентств та операторів;
  • діяльність готелів і подібних місць тимчасового розміщення;
  • продаж текстилю, деталей та приладдя для ТЗ. Ці вимоги передбачені п. 53 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

 А з 01.01.2021 р. застосування РРО буде обов’язковим для всіх платників єдиного податку ІІ – IV груп.

Крім того, з 01.01.2021 р. збільшується граничний обсяг доходів платників єдиного податку ІІ групи з 1,5 млн грн до 2,5 млн грн.

Тепер про кешбек. Саме поняття кешбек не нове, і більшість з нас користується кешбеком при купівлі товарів у магазинах, при розрахунках за допомогою банківських карток.

Законами про РРО визначено, що кешбек, або компенсація частини суми штрафних (фінансових) санкцій, яка визначається за даними системи обліку даних РРО - грошові кошти, які перераховуються покупцям (споживачам) за рахунок штрафних (фінансових) санкцій, застосованих контролюючими органами, за результатами проведеної перевірки за скаргою покупця (споживача) про порушення платником податків установленого порядку проведення розрахункових операцій із застосуванням РРО та/або програмних РРО.

Кешбек можна буде застосовувати з 01.10.2020 р. і це буде стосуватись, як ФОпів, так і юросіб.

Підставами для звернення покупця до податкової можуть бути:

  • не відображення у чеку всіх позиції придбаних товарів,
  • не відображення чеку на сервері податкової.

Як відбуватиметься процедура кешбеку та що робити?

Необхідно:

  • подати скаргу до податкового органу. До скарги обов’язково додаються електронні або скановані копії документів;
  • скарга подається через власний електронний кабінеті (для ідентифікації скаржника);
  • контролюючий орган буде перевіряти достовірність документів, доданих до скарги.
  • буде здійснюватись перевірка правомірність дій продавця.

Відшкодування кешбеку буде можливе лише після завершення перевірки та стягнення санкцій з продавця. І якщо сума у чеку буде від 850 грн.

Нагадаємо, що з бюджету покупцю буде повертатись 100% вартості придбаних ними товарів (послуг).

Крім того, ФОП будуть зобов’язані вести облік товарних запасів та надавати документи, що підтверджують походження товарів, які на момент перевірки знаходились у місці продажу.

Зверніть увагу! Такі вимоги не поширюються на ФОП, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість (крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів). Це визначено у п.12 ст. 3 Закону №128. Документи перевіряючим можна подавати у паперовому або електронному вигляді.

Нагадаємо, що з 20.10.2019 р. не є платниками єдиного податку І-ІІІ групи ФОП, які здійснювали діяльність у сфері телекомунікацій та телефонного зв’язку (п.8 пп.291.5.1 ПКУ).

І до відома, Президент Указом від 17.10.2019р. №761/2019 доручив Уряду створити координаційну раду з питань розвитку мікро- та малого підприємництва. Координаційною радою мають бути розроблені законопроекти щодо збільшення граничного обсягу доходів ФОП 1 групи, а також запровадження дворічного мораторію на проведення перевірок ФОП.

Крім того, на сайті ВРУ зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо заходів з детінізації обігу товарів і послуг» № 2338 від 29.10.2019р, яким пропонується збільшити граничний обсяг доходів єдинникам 1-3 груп до 1 млн., 5 млн, та 10 млн., відповідно. А також, пропонується запровадити ставку єдиного податку для платників І групи у розмірі 0% розміру прожиткового мінімуму щодо діяльності з надання побутових послуг населенню та до 10 % розміру прожиткового мінімуму щодо іншої діяльності, дозволеної для платників єдиного податку І групи.

Стосовно застосування нових штрафів за невикористання РРО, а також відповіді на запитання щодо програмних РРО, читайте у Блозі бухгалтера та у розділі Інформер програми M.E.Doc.