вгору

Щодо реєстрації акцизних складів

На даний час виникає дуже багато запитань стосовно реєстрації в Системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (далі - СЕАРП та СЕ) акцизних складів.

Нагадаємо, що суб’єкти господарювання, які відповідатимуть визначенню платників податку з 01.07.2019 р., зобов’язані до 01.07.2019 р. зареєструватися платниками податку та зареєструвати в СЕАРП усі акцизні склади, розпорядниками яких такі платники податку будуть станом на 01.07.2019 р. Це передбачено абз. 2 п. 22 підрозд. 5 розд. ХХ Перехідних положень Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

ДФС України 03.06.2019 р. було надано роз’яснення з питання щодо реєстрації акцизних складів. Так, суб’єкти господарювання, згідно з нормами ПКУ (наберуть чинності з 01.07.2019 р.), будуть мати можливість до 01.07.2019 р. зареєструватися платниками податку та зареєструвати в СЕАРП усі акцизні склади, розпорядниками яких такі платники податку будуть станом на 01.07.2019 р.

Податківці звертають увагу на те, що з метою забезпечення норм ПКУ було розроблено, зокрема, наказ Мінфіну щодо затвердження форм заяви про реєстрацію. Однак, станом на 31.05.2019 проект наказу проходить процедуру погодження центральними органами виконавчої влади (див. Рис. 1).

Рис. 1

Тобто, Форма заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та/або акцизних складів ще не затверджена.

Водночас на сайті ДФСУ у Реєстрі форм електронних документів опубліковані електронні формати форм J/F 1304101 «Заява на реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та/або акцизних складів» (проект форми для розробників програмних забезпечень).

Щодо відповідальності за нереєстрацію акцизних складів у встановлені терміни

ДФСУ зазначає, що чинним законодавством не передбачено відповідальності у разі, якщо суб’єкт господарювання не зареєструвався платником акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та/або не здійснив реєстрацію акцизних складів до 1 липня 2019 року в системі електронного адміністрування реалізації пального.