вгору

Скільки ліцензій на зберігання пального необхідно отримати, у разі розміщення на одній ділянці декількох місць для зберігання пального?

З урахуванням вимог Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» від 23.11.2018 р. № 2628-VIII були внесені зміни до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР (далі – Закон № 481), зокрема, запроваджено ліцензування видів господарської діяльності з виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним.

Зберігання пального здійснюється суб’єктами господарювання (далі – СГ) всіх форм власності за наявності ліцензії. СГ отримують ліцензії на право зберігання пального на кожне місце зберігання пального (ст. 15 Закону № 481).

Зберігання пального – це діяльність із зберігання пального (власного або отриманого від інших осіб) із зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик.

Нагадаємо нашим користувачам, що у програмі M.E.Doc cтворено новий модуль «Реєстр ліцензій пального».

Також, ст. 1 Закону № 481 визначено, що місце зберігання пального визначено як місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для зберігання пального на праві власності або користування.

Ліцензія на право зберігання пального не отримується на місця зберігання пального, що використовуються:

  • підприємствами, установами та організаціями, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевою бюджету;
  • підприємствами, установами та організаціями системи державною резерву;
  • СГ для зберігання пального, яке споживається для власних виробничо-технологічних потреб виключно на нафто - та газовидобувних майданчиках, бурових платформах і яке не реалізується через місця роздрібної торгівлі (ч. 19 ст.15 закону №481).

Зазначимо, що СГ має право зберігати пальне без отримання ліцензії на право зберігання пального в місцях виробництва пального або місцях оптової торгівлі пальним чи місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримані відповідні ліцензії.

Таким чином, якщо на одній земельній ділянці розташовано декілька споруд або ємностей для зберігання пального, СГ отримують одну ліцензію на право зберігання пального на місце (територію), що використовується для зберігання такого пального.

Таке роз’яснення було надано на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 115.05.

Докладніше про те, як отримати дозвіл для ліцензії на зберігання пального та як отримати ліцензії на право зберігання пального, а також запитання-відповіді щодо ліцензування на ринку пального від ДФС, читайте у Блозі бухгалтера та у програмі M.E.Doc в розділі «Інформер».