вгору

Термін подання звіту та сплати ЄСВ при ліквідації підприємця

Відповідно до пп. 3 п. 1 розд. ІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449 (далі – Інструкція № 449), платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) є фізичні особи – підприємці, зокрема ті, які обрали спрощену систему оподаткування.

Згідно з п. 2 розд. ІІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435 (далі – Порядок № 435), фізичні особи-підприємці, у т. ч. фізичні особи – підприємці - платники єдиного податку, формують та подають до ДФС Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (далі – Звіт) самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом.

До відома!

При державній реєстрації припинення підприємницької діяльності страхувальників, зазначених у п. 2 розд. ІІІ Порядку № 435, такі особи зобов’язані подати самі за себе Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна» (п. 9 розд. III Порядку № 435). При цьому останнім звітним періодом буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна» такі страхувальники формують та подають до ДФС протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності. Зверніть увагу, що звіт подається за формою № Д5 (річна), затвердженою наказом Мінфіну від 15.05.2018 р. № 511.

Крім цього, відповідно до пп. 1 п. 13 розд. ІV Інструкції № 449 для платників, зазначених у пп. 3 п. 1 розд. II Інструкції № 449, останнім періодом, за який необхідно обчислити та сплатити ЄСВ, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення.

Важливо!

ЄСВ сплачується протягом 10 календарних днів після граничного строку подання Звіту із зазначенням типу форми «ліквідаційна».

Про це нагадало ГУ ДФС у Тернопільській області.

Аналогічне роз’яснення розміщене в Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 301.06.02.

Про алгоритм дій при закритті ФОП читайте у Блозі бухгалтера.