вгору

Трансфертне ціноутворення у 2018 році

З 01.01.2018 р. відбулось багато змін у трансфертному ціноутворенні. Зокрема, доповнено критерії пов’язаних осіб; збільшено перелік низькоподаткових країн, операції з якими визнаються контрольованими; надана можливість самостійного коригування ціни у певних випадках тощо. Про всі зміни читайте у матеріалі.

Нові суб’єкти контролю за трансфертним ціноутворенням

З 01.01.2018 господарські операції, що здійснюються між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні, визнаються контрольованими за умови, що їх обсяг перевищує 10 млн. грн. (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік.

У зв’язку з цим, господарські операції резидентів України з постійними представництвами нерезидентів не визнаються контрольованими.

Нові критерії визнання осіб пов’язаними

До пп. 14.1.159 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) повернуто норми, чинні у 2013, 2014 роках:

юридичні особи визнаються пов’язаними, якщо повноваження одноособового виконавчого органу таких юридичних осіб здійснює одна і та сама особа.

Приклад 1:

Фізична особа є директором в ТОВ «А» та в ТОВ «Б». Юридичні особи ТОВ «А» та ТОВ «Б» визнаються пов’язаними особами;

якщо фізична особа визнається пов’язаною з іншими особами, такі особи визнаються пов’язаними між собою.

Приклад 2:

Фізичні особи А (чоловік) та Б (дружина) перебувають у шлюбі. Чоловік володіє 100 відс. корпоративних прав ТОВ «В», а дружина володіє 51 відс. корпоративних прав ПрАТ «С». Юридичні особи ТОВ «В» та ПрАТ «С» визнаються пов’язаними між собою.

Також пов’язаними особами визнаються:

- юридична особа та фізична особа, яка є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) такої юридичної особи;

- юридичні особи, якщо їх кінцевим бенефіціарним власником (контролером) є одна і та сама фізична особа.

Визначення поняття «кінцевий бенефіціарний власник» наведено у п. 20 ст. 1 Закону України від 14.10.2014 р. № 1702-VII.

Обсяг контрольованих операцій визначається за цінами, які відповідають принципу «витягнутої руки»

Статтю 39 ПКУ доповнено новою нормою, відповідно до якої обсяг господарських операцій платника податків з кожним контрагентом для цілей розрахунку вартісного критерію (10 млн. грн. за вирахуванням непрямих податків) обраховується за цінами, які відповідають принципу «витягнутої руки».

Таким чином, якщо обсяг потенційно контрольованих операцій за договірними цінами становить менше 10 млн. грн., але у випадку коригування відповідно до ціни (показника рентабельності), що відповідає принципу «витягнутої руки», обсяг операцій перевищив би 10 млн. грн., то такі операції визнаються контрольованими та мають бути відображені у звіті про контрольовані операції.

Новий перелік «низькоподаткових» країн

Нагадаємо, що з 01 січня 2018 року набула чинності постанова КМУ від 27.12.2017 р. № 1045, якою затверджено новий перелік держав (територій), операції з резидентами яких визнаються контрольованими для цілей трансфертного ціноутворення. Загальна кількість юрисдикцій у переліку збільшилась з 65 до 85. Докладно про це читайте тут.

Перелік організаційно-правових форм нерезидентів

З 01.01.2018 сферу застосування переліку організаційно-правових форм нерезидентів (наразі цей перелік затверджено постановою КМУ від 04.07.2017 р. № 480 та включає 95 організаційно-правових форм нерезидентів з 26 країн світу) поширено, крім ст. 39 ПКУ, також на неконтрольовані операції у випадках, визначених пп. 140.5.4 ПКУ.

Таким чином, у разі придбання у 2018 році товарів, робіт та послуг у нерезидентів, організаційно-правова форма яких включена до вищевказаного переліку, компанії зобов’язані збільшити фінансовий результат податкового (звітного) періоду на суму 30% вартості таких товарів (робіт, послуг) або підтвердити суму витрат у цих операціях за цінами, визначеними за принципом «витягнутої руки».

Отримання податкової інформації під час зустрічних звірок

Змінами передбачено можливість для контролюючого органу, який здійснює перевірку з питань дотримання принципу «витягнутої руки», отримувати від суб’єктів господарювання та інших суб’єктів інформаційних відносин шляхом проведення зустрічної звірки податкову інформацію, яка необхідна для визначення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки».

Самостійне коригування для цілей трансфертного ціноутворення

З 01.01.2018 р. платники податків можуть самостійно відкоригувати ціни контрольованих операцій (суму податкових зобов’язань) щодо контрольованих операцій, здійснених у 2015 та 2016 роках, до мінімального/максимального значення діапазону цін (рентабельності).

Також з урахуванням змін до п. 50.1 ПКУ, у разі якщо платником податків під час підготовки звіту про контрольовані операції буде встановлено, що умови його контрольованих операцій не відповідають принципу «витягнутої руки», він може здійснити самостійне коригування та подати уточнюючий розрахунок до податкової декларації з податку на прибуток підприємств до 1 жовтня року, наступного за звітним, без застосування штрафної санкції.

Зверніть увагу! Обмеження проводити самостійне коригування під час проведення перевірки платника податків з питань дотримання принципу «витягнутої руки» стосується виключно контрольованих операцій, перевірка яких триває, та не поширюється на контрольовані операції інших звітних періодів.

Документація з трансфертного ціноутворення

Збільшено термін для підготовки документації з трансфертного ціноутворення та передбачено надіслання ДФС запиту платнику податків на надання документації не раніше 1 жовтня року, що настає за календарним роком, в якому було здійснено відповідні контрольовані операції (було – до 1 травня).

Разом з цим збільшено перелік інформації, яку повинна містити документація з трансфертного ціноутворення. Весь перелік наведено у пп.39.4.6 ПКУ.

Строк зберігання документів щодо контрольованих операцій

Встановлено обов’язок для платників податків зберігати документи та інформацію, яка є необхідною для здійснення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням протягом 2555 днів (7 років) з дня подання податкової звітності, для складення якої використовуються зазначені документи.

Особливості проведення перевірок контрольованих операцій за 2013, 2014 роки

Контролюючий орган призначає перевірку контрольованих операцій, здійснених платниками податків у 2013, 2014 звітних роках, відповідно до процедури чинних норм ПКУ. Водночас під час проведення перевірки цих звітних періодів використовується методологія визначення звичайної ціни, що діяла на момент здійснення таких контрольованих операцій.

Вдосконалення процедури попереднього узгодження ціноутворення

Змінами, внесеними до п. 39.6 ПКУ, впроваджено нові правила до процедури попереднього узгодження ціноутворення, за результатами якої великий платник податків має можливість укласти із ДФС договір про попереднє узгодження ціноутворення.

Нові правила передбачають таке:

дія договору, укладеного за результатами попереднього узгодження ціноутворення у контрольованих операціях, може бути розповсюджена на весь звітний період, в якому було укладено договір, та/або до звітних періодів, які передують набранню його чинності;

у разі дотримання великим платником податків умов такого договору та за незмінності узгоджених критеріїв для визначення відповідності умов контрольованих операцій принципу «витягнутої руки», його дія може бути подовжена на новий строк;

передбачено гарантії стабільності умов договору про попереднє узгодження ціноутворення у разі зміни податкового законодавства, внесення в нього змін, припинення дії або втрати платником податків статусу великого платника податків.

Різниці, які виникають при здійсненні фінансових операцій

Змінами уточнено норми підпунктів 140.5.1 та 140.5.2 ПКУ, якими конкретизовано, що при визначенні різниць договірною (контрактною) вартістю реалізованих та придбаних товарів (робіт, послуг) при здійсненні контрольованих операцій вважається вартість, за якою відповідна операція повинна відображатися при формуванні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухгалтерського обліку.

Докладно про зміни у трансфертному ціноутворенні читайте у листі ДФСУ від 01.03.2018 р. № 6185/7/99-99-15-02-01-17.