вгору

Транспортний податок за викрадений легковий автомобіль

Податківці нагадали, що відповідно до пп. 267.1.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платниками транспортного податку (далі – податок) є фізичні та юридичні особи, в т. ч. нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до пп. 267.2.1 ПКУ є об’єктами оподаткування.

При цьому об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (пп. 267.2.1 ПКУ). Отже, у 2018 р. їхня середньоринкова вартість зросла до 1 396 125 грн. (375 × 3723 грн.).

Зверніть увагу! Середньоринкову вартість автомобіля для цілей оподаткування податком можна розрахувати за допомогою калькулятора на сайті Мінекономрозвитку.

Базою оподаткування є легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування (пп. 267.3.1 ПКУ).

У випадку незаконного заволодіння третьою особою легковим автомобілем, що є об’єктом оподаткування, податок за нього не сплачується з місяця, наступного за місяцем, в якому мав місце факт незаконного заволодіння легковим автомобілем. Єдина умова – такий факт має бути підтверджений відповідним документом про внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, виданим уповноваженим державним органом (пп. 267.6.8 ПКУ).

У разі повернення легкового автомобіля його власнику (законному володільцю) податок за такий легковий автомобіль сплачується з місяця, в якому легковий автомобіль було повернуто відповідно до постанови слідчого, прокурора чи рішення суду. Платник податку зобов’язаний надати контролюючому органу копію такої постанови (рішення) протягом 10 днів з моменту отримання.

До відома! При викраденні легкового автомобіля уточнююча декларація юрсобою-платником податку подається протягом 30 календарних днів з дня внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру судових розслідувань. А у разі його повернення власнику – подається протягом 30 календарних днів з дня складання постанови слідчого, прокурора чи винесення ухвали суду (пп. 267.6.9 ПКУ).

Нагадаємо, що ставка транспортного податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування (п. 267.4 ПКУ).

Про особливості сплати транспортного податку у 2018 році податківці повідомляли тут. А про те, як фізособі звірити дані щодо транспортного податку, ми писали тут.