вгору

У поданій річній декларації з плати за землю виявлено помилки: як виправити?

Помилки, допущені у податковій декларації за землю за поточний рік, можна виправити шляхом подання однієї уточнюючої декларації. У ній слід уточнити показники як за місяці, строк сплати податкових зобов’язань по яких минув, так і за місяці, строк сплати по яких не настав.

Такий порядок виправлення помилок є можливим, оскільки податковим періодом з плати за землю є податковий (звітний) рік. При цьому сплата податкових зобов’язань проводиться щомісячно.

До відома! Платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний, у разі надіслання уточнюючого розрахунку, сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку.

Але й передбачена ще й пеня. Нарахування пені розпочинається після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання (пп. 129.1.3 Податкового кодексу України).

Отже, на суми грошового зобов’язання, визначеного платником податків (включаючи штрафи за їх наявності та не враховуючи суму пені), нараховується пеня  за кожний календарний день прострочення у його платі. До відома! Пеня нараховується з 91 календарного дня, що настає за останнім календарним днем граничного строку сплати податкового зобов’язання, із розрахунку 100% річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день.

Відповідне роз’яснення надали податківці в Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 112.05.

Про особливості декларування з плати за землю на 2019 рік та сплати пені до бюджету читайте у Блозі бухгалтера.

Форма Декларації з земельному податку реалізована в M.E.Doc (форму з ідентифікатором J0602006 подають юридичні особи, а з ідентифікатором F0602006 – фізособи-підприємці). Але не забудьте у самій формі поставити відмітку типу декларації – уточнююча.