вгору

Укладено Генеральну угоду з праці на 2019-2021 роки

Федерація профспілок України розмістила на офіційному сайті текст Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2019-2021 роки, яку було підписано 14.06.2019 року.

Угода набрала чинності з дня її підписання.

Нагадаємо, що положення генеральної, галузевої (міжгалузевої), територіальної угод діють безпосередньо і є обов'язковими для всіх суб'єктів, що перебувають у сфері дії сторін, які підписали угоду.

Обов'язковими для підприємства положення Генеральної угоди будуть, якщо і роботодавець, і працівники цього підприємства представлені суб'єктами Сторін Угоди через відповідне членство та на підставі установчих документів (статутів, положень тощо). Про це зазначило Мінсоцполітики у листі від 21.11.2016 р. № 415/0/15-16/18.

В Генеральній угоді врегульовані питання, зокрема, в сфері зайнятості, оплати праці, охорони праці, соціального захисту працюючих на 2019 – 2021 роки.

Також Генеральна угода містить, зокрема:

  • Перелік організацій роботодавців, які входять до складу всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців (додаток 1);
  • Перелік всеукраїнських об’єднань профспілок та їх членських організацій – суб’єктів Генеральної угоди (додаток 2);
  • Перелік і розміри доплат та надбавок до тарифних ставок, окладів і посадових окладів працівників, підприємств, установ і організацій, що мають міжгалузевий характер (крім бюджетної сфери), для встановлення у галузевих (міжгалузевих), територіальних угодах та колективних договорах (додаток 3).

До речі, у Генеральній угоді зазначено, що у II кварталі 2019 р. планується провести переговори щодо підвищення у 2019 році мінімальної заробітної плати з метою досягнення фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.