вгору

Умови, коли у платника акцизного податку припиняється обов'язок з подачі декларації

Платники податків зобов’язані подавати до контролюючих органів декларації, звітність та інші документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків та зборів. Такі вимоги визначені пп. 16.1.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Так, платник податків зобов’язаний за кожний звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню  подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є (п. 49.2 ПКУ).

Платники, які мають діючі (у т. ч. призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, зобов’язані за кожний встановлений ПКУ звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді (п. 49.2-1 ПКУ).

Якщо платник не є особою, яка реалізує пальне або спирт етиловий, або здійснює діяльність, яка не ліцензується, а також у такого платника відсутні діючі (в т. ч. призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією та у звітному періоді не виникли об’єкти оподаткування, або не з’явились показники, що підлягають декларуванню, то такий платник у звітному періоді не зобов’язаний подавати декларацію з акцизного податку.

Таке роз’яснення було надано Інформаційно-довідковим ресурсом «ЗІР», категорія 116.7.

Нагадаємо, що у програмі M.E.Doc доопрацьовано розділ Облік акцизного податку, про що ми писали у нашому матеріалі. Крім того, в черговому оновленні відбулись доробки модулів, які стосуються реєстрації акцизних накладних, розрахунків коригування, реєстрації ТТН, тощо.

Щоб нічого не пропустити, читайте матеріали у програмі M.E.Doc розділі «Інформер» та у Блозі бухгалтера.