вгору

Уряд удосконалив механізм легалізації комп'ютерних програм в органах виконавчої влади

Уряд постановою від 10.10.2018 р. № 851 вніс зміни до Порядку використання комп’ютерних програм в органах виконавчої влади, затвердженого постановою КМУ від 10.09.2003 р. № 1433 та Порядку легалізації комп’ютерних програм в органах виконавчої влади, затвердженого постановою КМУ від 04.03.2004 р. № 253.

Змінами, зокрема, визначено поняття «ліцензійна комп’ютерна програма», «ліцензія на використання комп’ютерної програми», «оновлення комп’ютерної програми» та «правовласник».

Так, терміни, що вживаються у вищезазначених Порядках, мають таке значення:

  • ліцензійна комп’ютерна програма – комп’ютерна програма, яка використовується на умовах, визначених у ліцензії;
  • ліцензія на використання комп’ютерної програми – дозвіл на використання комп’ютерної програми на умовах, визначених ліцензією, наданий правовласником;
  • оновлення комп’ютерної програми – стала версія комп’ютерної програми (протестована розробником та/або користувачами щодо коректності її роботи), яка забезпечує виконання не менше однієї з таких умов: суттєво оптимізує роботу комп’ютерної програми; виконує необхідні додаткові функції, а також нові функції захисту, яких немає у попередній версії комп’ютерної програми;
  • правовласник – особа, якій відповідно до закону чи договору належать майнові права інтелектуальної власності на комп’ютерну програму, або особа, яка діє від імені такої особи в межах наданих повноважень.

Термін «комп’ютерна програма» використовується у значенні, наведеному в Законі України “Про авторське право і суміжні права”.

Крім того, встановлено вимоги до ліцензійних комп’ютерних програм, що забезпечують функціонування органу виконавчої влади, та проведення їх державної експертизи у сфері захисту інформації та оформлення відповідних карток на ці програми.

Також відповідними змінами вдосконалено процедуру інвентаризації комп’ютерних програм в органах виконавчої влади та фінансування заходів з їх легалізації.