вгору

Уряд затвердив новий модельний статут ТОВ

28.04.2019 р. набрала чинності постанова КМУ від 27.03.2019 р. № 367 «Деякі питання дерегуляції господарської діяльності» (далі – Постанова), зокрема, в частині затвердження модельного статуту товариства з обмеженою відповідальністю (далі – ТОВ).

Нагадуємо нашим користувачам! Суб'єкт господарювання може створюватися та діяти на підставі модельного статуту, затвердженого КМУ, що після його прийняття учасниками стає установчим документом (ч. 4 ст. 56 Господарського кодексу України, далі – ГКУ).

Господарське товариство може створюватися та діяти на підставі модельного статуту в порядку, визначеному законом.

Якщо господарське товариство створюється та діє на підставі модельного статуту, в рішенні про його створення, яке підписується усіма засновниками, зазначаються відомості про вид товариства, його найменування, місцезнаходження, предмет і цілі діяльності, склад засновників та учасників, розмір статутного (складеного) капіталу, розмір часток кожного з учасників, порядок внесення ними вкладів, а також інформація про провадження діяльності на основі модельного статуту (ч. 10 ст. 82 ГКУ).

Отже, ТОВ може створюватися та діяти на підставі модельного статуту або вже у процесі діяльності перейти на модельний статут (у цьому випадку немає можливості вносити зміни до розробленого КМУ модельного статуту, і слід виконувати всі його норми беззаперечно), або самостійно розробити статут.

Затвердженою Постановою встановлено, що:

  • при поданні документів в електронній формі для держреєстрації створення ТОВ, що діє на підставі модельного статуту товариства з обмеженою відповідальністю (далі – модельний статут), або переходу ТОВ на діяльність на підставі модельного статуту редакція модельного статуту, на підставі якого діє ТОВ, самостійно визначається товариством (його засновниками) шляхом обрання варіантів «за замовчуванням» або відповідних положень модельного статуту, затвердженого цією Постановою;

Тобто, при електронній формі подання документів є можливість обрати більш прийнятний для конкретного ТОВ варіант підпунктів модельного статуту (з різних, запропонованих його затвердженою формою, варіантів). Але, як можна побачити нижче, така можливість відсутня при паперовій формі подання документів. У такому випадку всі підпункти обираються «за замовчуванням» (у формі модельного статуту ці підпункти відмічені зірочкою).

  • при поданні документів у паперовій формі для держреєстрації створення ТОВ, що діє на підставі модельного статуту, або переходу ТОВ на діяльність на підставі модельного статуту документів у паперовій формі вважається, що обрано варіанти «за замовчуванням»;
  • портал електронних сервісів повинен з 15.05.2019 р. забезпечувати формування за єдиним алгоритмом цифрового коду модельного статуту, що дає змогу ідентифікувати автоматичними засобами редакцію модельного статуту, на підставі якого діє ТОВ;

Мін’юст до цієї дати має забезпечити модернізацію порталу електронних сервісів в частині, пов’язаній з держреєстрацією ТОВ, що діє на підставі модельного статуту, а також з переходом ТОВ на діяльність на підставі модельного статуту. Для цього передбачена взаємодія із заявником у форматі «запитання-відповідь», яка дозволить на основі отриманих відповідей сформувати усі необхідні для держреєстрації або переходу на модельний статут документи. Заявнику при цьому будуть надані підказки щодо юридичних наслідків вибору певного положення модельного статуту.

Отже, будемо мати модернізований електронний сервіс з держреєстрації створення ТОВ, який надасть можливість, зокрема, вибору і формування редакції модельного статуту та її підписання відповідними засновниками (учасниками) з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Важливо! Мінюст повинен надати доступ до обраної ТОВ редакції модельного статуту ТОВ та інформації про відповідний цифровий код модельного статуту, а також до оприлюднення цієї інформації у формі відкритих даних.

  • модельний статут, затверджений постановою КМУ від 16.11.2001 р. № 1182 (далі – постанова № 1182), застосовується виключно щодо ТОВ, які діють на його підставі на момент набрання чинності цією Постановою, до моменту їх переходу на діяльність на підставі власного статуту або модельного статуту, затвердженого цією Постановою;
  • ТОВ, які на момент набрання чинності цією Постановою діяли на підставі модельного статуту, затвердженого постановою № 1182, і до 18.06.2019 р. не перейшли на діяльність на підставі власного статуту або модельного статуту, затвердженого цією постановою, з 18.06.2019 р. вважаються такими, що перейшли на діяльність на підставі модельного статуту, затвердженого цією Постановою, шляхом обрання варіантів «за замовчуванням». Отже, будьте уважні і вчасно попередьте власне керівництво про оновлення модельного статуту ТОВ, якщо товариство продовжує діяльність на його підставі.

Текст нового модельного статуту наведено у додатку до Постанови.