вгору

Важливі питання при декларуванні податку на прибуток

Офіс ВПП на своєму сайті розмістив відповіді на більш важливі питання щодо повноти та правильності визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток. Так:

1. Яким чином виправити помилку, яку було допущено у Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями?

У разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності) платник податків самостійно (у т.ч. за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, такий платник зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку (п. 50.1 ПКУ).

Частина чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету, визначається державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями відповідно до форми розрахунку, який встановлюється ДПС (п. З Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями, затвердженого Постановою КМУ від 23.02.2011 р. № 138).

Формою Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями (яку затверджено наказом ДПА України від 16.05.2011 № 285) не передбачено проведення уточнень, платник податку має право самостійно здійснити відмітку «уточнюючий» та виправити помилки.

2. Підприємство надало безповоротну допомогу неприбутковій організації. Які наслідки з податку на прибуток?

Фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, які внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, у розмірі, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року (пп. 140.5.9 ПКУ).

Якщо допомога становить більше 4% оподатковуваного прибутку за минулий рік, доведеться збільшити свій фінансовий результат.

Також читайте у Блозі бухгалтера та у розділі Інформер програми M.E.Doc: