вгору

Великий платник податків звітує за об’єкти нерухомого майна за місцезнаходженням такого майна

Зауважимо, що після включення платника податків до Реєстру великих платників податків (далі – Реєстр) платник податків зобов’язаний стати на облік:

  • за основним місцем обліку – у контролюючому органі, що здійснює супроводження великих платників податків (ВПП);
  • за неосновним місцем обліку – у контролюючому органі, що здійснює супроводження ВПП або його територіальних підрозділах (у разі наявності об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність такого ВПП).

Взяття на облік у контролюючих органах, у тому числі й у частині місця розташування (населеного пункту) нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, регулюється Порядком обліку платників податків і зборів, затвердженим наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Об’єкти, які розташовані у різних населених пунктах, підлягають взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням (неосновне місце обліку):

  • юридичних осіб;
  • відокремлених підрозділів юридичних осіб;
  • рухомого та нерухомого майна;
  • об’єктів оподаткування;
  • об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність.

Отже, після включення платника податків до Реєстру об’єкти нерухомості, які розташовані поза межами населених пунктів територіальних управлінь Офісу великих платників податків ДФС (далі – Офіс ВПП), обліковуються за їх місцезнаходженням, і таке місцезнаходження вважається неосновним.

Податкова звітність за об’єкти нерухомості, що розташовані у межах населеного пункту місцезнаходження територіальних управлінь Офісу ВПП, подається до територіального управління Офісу ВПП такого міста.

Роз’яснення розміщено на сайті ГУ ДФС у Дніпропетровській області.

До відома! Мінфін наказом від 15.11.2018 року № 897, який діє з 18.01.2019 року,  затвердив нову редакцію форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Нова форма декларації (J0302105) вийшла у програмі M.E.Doc в оновленні 11.00.027.

Звертаємо увагу, ДФС у Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» (категорія 106.07) рекомендує платникам податку декларувати свої податкові зобов’язання у 2019 році за новою формою декларації. Водночас, зважаючи на норми п. 46.6 Податкового кодексу України, податківці зазначили, що платники податку не обмежені в поданні декларації за старою формою. Стару форму декларації ви знайдете у програмі за ідентифікатором J0302104.

Нагадаємо нашим користувачам, що останній день подання Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на 2019 рік – 19.02.2019.