вгору

Відмова від єдиного податку: коли подавати заяву

Коли подавати заяву

Для відмови від спрощеної системи оподаткування платники єдиного податку 1 - 3 групи не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подають до контролюючого органу відповідну заяву (пп. 298.2.1 Податкового кодексу України, далі – ПКУ). Форма заяви затверджена наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. № 1675.

Такі платники починають перебувати на загальній системі оподаткування з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування (пп. 298.2.2 ПКУ).

Граничний строк подання заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування з ІІІ кварталу – 20 червня 2018 року.

Також на цю тему читайте на сайті ДФС у Полтавській області.

Але, є і виключення. У деяких випадках ПКУ встановлює інші терміни для подання заяви.

Так, платники єдиного податку 1-3 групи, які перевищили обсяг доходу за квартал, зобов’язані перейти на іншу групу єдиного податку або відмовитись від спрощеної системи оподаткування. Термін подання заяви, – не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу (п. 293.8 ПКУ).

Крім того, у разі анулювання реєстрації платника ПДВ, платники єдиного податку зобов'язані перейти на сплату єдиного податку за ставкою у розмірі 5 % (для платників єдиного податку 3-ї групи) або відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування шляхом подання заяви не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому здійснено анулювання реєстрації платником ПДВ.

Щодо переходу платників єдиного податку 4-ї групи на загальну систему оподаткування, то вони також можуть це зробити протягом року, подавши заяву про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування. Окремих строків для подання заяви нормами ПКУ для таких платників не встановлено, а тому заява подається за загальними правилами.

Крім заяви, єдиннику 4-ї групи потрібно подати за результатами кварталу, в якому він відмовляється від сплати єдиного податку, уточнену декларацію з відповідними уточненими показниками сум єдиного податку, розрахованих на поточний рік. Про це зазначають податківці у Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» (категорія 108.05).

Як подати заяву

Юрособи та фізособи – підприємці мають можливість подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування та відмову від спрощеної системи оподаткування до контролюючого органу особисто або поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

При цьому можливість подання заяви засобами електронного зв’язку в електронній формі наразі не реалізована (категорії 107.12, 108.01.01 Інформаційно-довідкового ресурсу «ЗІР»).