вгору

Відповідальним за ведення бухгалтерського та податкового обліку є керівник: що у формі № 1-ОПП?

Відповідно до ст. 8 Закону України від 16.07.1999 р. № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі – Закон № 996) бухгалтерський облік на підприємстві ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації.

Форми організації ведення бухобліку підприємство обирає самостійно з дотриманням вимог Закону № 996:

  • введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером;
  • користування послугами спеціаліста з бухобліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи;
  • ведення на договірних засадах бухобліку централізованою бухгалтерією або підприємством, суб’єктом підприємницької діяльності, самозайнятою особою, що провадять діяльність у сфері бухгалтерського обліку та/або аудиторської діяльності;
  • самостійне ведення бухобліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства.

Згідно з п. 66.4 Податкового кодексу України та п. 9.3 розд. IX Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588 (далі – Порядок № 1588), платники податків – юрособи та їх відокремлені підрозділи зобов’язані подати контролюючому органу відомості стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичної особи, її відокремлених підрозділів, у 10-денний строк з дня взяття на облік чи виникнення змін у облікових даних платників податків. Отже, слід подати заяву за формою № 1-ОПП (додаток 5 до Порядку № 1588) або за формою № 1-РПП (додаток 6 до Порядку № 1588, для постійних представництв нерезидентів в Україні) з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку». При цьому, заповнюються розділи 1, 2, 4 та 10 заяви за формою № 1-ОПП та інформація про засновників не подається.

Якщо посада головного бухгалтера на підприємстві відсутня, до контролюючого органу подається заява за формою № 1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» з відомостями про керівника підприємства.

До відома! У полі «Дата призначення» заяви за формою № 1-ОПП зазначається дата, з якої особа почала виконувати обов’язки бухгалтера на підприємстві.

Відповідне роз’яснення надано в Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 119.01.

Звертаємо увагу наших користувачів, що форму № 1-ОПП зручно подавати через M.E.Doc (ідентифікатор форми J1312101). Наразі готується до випуску форма № 1-ОПП з ідентифікатором J1312102.

Додатково читайте про зміни до Порядку обліку платників податків у Блозі бухгалтера.