вгору

Відповідальність за порушення нарахування, утримання та сплати податків

Відповідальність за порушення правил нарахування, утримання та сплати (перерахування) податків у джерела виплати визначена ст. 127 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

У разі ненарахування, неутримання та/або несплати (неперерахування) податків платником податків, у т.ч. податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25% суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

Ті ж самі дії, вчинені повторно протягом 1095 днів, – тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 50 % , а втретє – 75% суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету (п. 127.1 ПКУ).

Відповідальність за погашення суми податкового зобов’язання або податкового боргу, що виникає внаслідок вчинення таких дій, покладається на особу, визначену ПКУ, т.ч. на податкового агента.

Слід зазначити, що платник податку – отримувач таких доходів звільняється від обов’язків погашення суми податкових зобов’язань або податкового боргу, крім випадків, визначених розділом IV ПКУ.

До відома!

Штрафи не застосовуються, коли ненарахування, неутримання та/або несплата (неперерахування) ПДФО самостійно виявляється податковим агентом та виправляється в наступних податкових періодах протягом податкового (звітного) року згідно з нормами ПКУ.

Про це нагадали податківці ГУ ДФС у Дніпропетровській області.

Докладніше про відповідальність за несвоєчасну сплату ЄСВ та про пеню та штраф у разі несвоєчасної сплати розстроченого боргу, читайте у Блозі бухгалтера.