вгору

Військовий збір, яка передбачена відповідальність у разі його несплати?

В розділі ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено, що відповідальними за утримання (нарахування) та сплату (перерахування) збору до бюджету є особи, визначені у ст. 171 ПКУ, тобто роботодавець (пп. 1.5 п.16-1 підрозд. 10 ПКУ).

Нагадаємо, що військовий збір становить 1,5% і утримується при виплаті зарплати.

Штрафні санкції за ненарахування, неутримання або несплату застосовуються відповідно до ст. 127 ПКУ у таких розмірах:

  • 25% суми податку, що підлягає нарахуванню або сплаті до бюджету;
  • 50% суми податку, що підлягає нарахуванню або сплаті до бюджету, у разі повторного вчинення тих самих дій протягом 1095днів;
  • 75% суми податку, що підлягає нарахуванню або сплаті до бюджету, у разі вчинення тих самих дій втретє і більше.

Також слід зазначити, що при нарахуванні суми податкового зобов’язання, визначеного платником податків або податковим агентом, – після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання нараховується пеня.

На суми грошового зобов’язання, визначеного пп. 129.1.3 ПКУ (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені), нараховується пеня за кожний календарний день прострочення у його сплаті, включаючи день погашення, із розрахунку 100 % річних облікової ставки Національного банку України, діючої на кожний такий день (п. 129.4 ПКУ).

Крім того, ч. 1 ст. 163-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено, що неутримання або неперерахування до бюджету сум ПДФО при виплаті фізособі доходів, перерахування ПДФО за рахунок коштів підприємств, установ і організацій, неповідомлення або несвоєчасне повідомлення органів ДФС за встановленою формою відомостей про доходи громадян, – тягне за собою попередження або накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також на громадян – СПД у розмірі від 2-х до 3-х н.м.д.г.

Дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адмінстягненню за те ж порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також на громадян – СПД у розмірі від 3х до 5-ти н.м.д.г.

Отже, за ненарахування, неутримання або несплату (неперерахування) військового збору до податкових агентів застосовується фінансова відповідальність та адміністративна відповідальність.

Про це нагадали податківці ГУ ДФС у Тернопільській області.

Докладніше про відповідальність за несвоєчасну сплату ЄСВ читайте у Блозі бухгалтера.