вгору

Виплачена поворотна фінансова допомога: як відображати у формі 1ДФ?

Податківці нагадали, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому, основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку. Це передбачено пп. 165.1.31 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Відповідно до пп. 14.1.257 ПКУ поворотна фінансова допомога - сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою до повернення.

У розділі 3 Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Мінфіна від 13.01.2015 р. №4 (далі – Порядок №4), визначено:

  • у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається (за звітний квартал) дохід, який нараховано фізичній особі відповідно до ознаки доходу згідно з довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку №4. У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов’язковим незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні;
  • у графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом;
  • у графі 4а «Сума нарахованого податку» відображається сума податку, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку згідно із законодавством;
  • у графі 4 «Сума перерахованого податку» відображається фактична сума перерахованого податку до бюджету.

Отже, при виплаті доходу на користь фізичної особи у вигляді поворотної фінансової допомоги за ознакою доходу «153» в податковому розрахунку за ф. 1ДФ відображається сума нарахованого доходу у графі 3а та сума виплаченого доходу - у графі 3.

У графі 4а «Сума нарахованого податку» та у графі 4 – «Сума перерахованого податку» - проставляються нулі.

До відома! Ознака доходу «153» вказує, що дохід не оподатковується. Роз’яснення з цього питання розміщено на Довідково-інформаційному ресурсі «ЗІР», категорія 103.25.

Крім того, поворотна фінансова допомога не є об’єктом оподаткування ПДВ. Також на суму поворотної фінансової допомоги не нараховується ЄСВ.

Додатково читайте матеріали Фізособі-підприємцю нараховано дохід: що у формі № 1ДФ, Зміни до ознак доходу форми № 1ДФ: ДФС оприлюднила проект та Заповнення форми № 1ДФ: актуальні питання-відповіді у Блозі бухгалтера.

Звертаємо увагу! Подавати звіти 1ДФ, 1ПВ, ЄСВ та інші до контролюючих органів зручно через програму M.E.Doc (рішення M.E.Doc.Держава). Для автоматичного заповнення цих звітів на підставі зарплатних даних використовуйте рішення M.E.Doc.Зарплата.