вгору

Виплачуємо доходи ФОП: які документи потрібні

Коли підприємство виплачує доходи фізособі – підприємцю (далі – ФОП) за виконану роботу (надані послуги), то воно не утримує податки з таких доходів за умови надання підприємцем копії документу, що підтверджує його державну реєстрацію суб’єктом підприємницької діяльності. Водночас про нарахування (виплату) такого доходу потрібно зазначити у формі №1ДФ. Докладніше про це читайте у нашому матеріалі.

ФОП на загальній системі оподаткування

Фізична особа - підприємець на загальній системі оподаткування для уникнення подвійного оподаткування повинна надати юридичним особам та фізичним особам - підприємцям, з якими має господарські відносини:

- копію документа, підтверджуючого державну реєстрацію фізичної особи - підприємця (витяг або виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, в яких зазначаються види діяльності).

Це передбачено пп.177.8 Податкового кодексу України та п. 2 ст. 11 Закону України від 15.05.2003 р. № 755-IV, у якому зазначено, що відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, надаються, зокрема у вигляді виписки, витягу.

При цьому, сума виплат, нарахованих (виплачених) на користь фізичних осіб - підприємців, незалежно від обраної системи оподаткування, відображається суб’єктом господарювання, який нараховує (виплачує) дохід фізособі – підприємцю, у податковому розрахунку за ф. 1ДФ з ознакою доходу «157».

ФОП на єдиному податку

Фізична особа – підприємець, яка має господарські відносини з суб’єктами господарювання (юридичними та фізичними особами), надає таким суб’єктам:

- копію документа, підтверджуючого державну реєстрацію фізичної особи – підприємця (витяг або виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, в яких зазначаються види діяльності);

- копію витягу з реєстру платників єдиного податку (у разі необхідності).

Так, у інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» (категорія 107.12) зазначено, що з метою виконання положень п. 177.8 ПКУ, незалежно від обраної системи оподаткування, єдиним документом, що підтверджує державну реєстрацію фізичної особи як суб’єкта підприємницької діяльності є витяг з Єдиного державного реєстру. Одночасно, якщо для суб’єкта господарювання, який здійснює виплату доходів фізичній особі – підприємцю, важливе підтвердження перебування такої особи на спрощеній системі оподаткування, таким документом є витяг з реєстру платників єдиного податку.

Звертаємо увагу! У листі від 02.03.2018 р. № 845/6/99-99-13-01-01-15/ІПК ДФСУ роз’яснила, що у разі нарахування (виплати) фізичній особі - підприємцю платнику єдиного податку доходів від не зазначених в його облікових даних та в реєстрі платників єдиного податку видів діяльності, суб'єкт господарювання не здійснює утримання податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

Водночас, у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку, платники єдиного податку зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності (п. 298.2 ПКУ).