вгору

Виправити помилку у додатку 5 Звіту з ЄСВ можна лише за результатами перевірки

Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування затверджено наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435 (далі – Порядок № 435).

Цим Порядком не передбачено самостійне виправлення страхувальником помилок у Звіті про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (далі – додаток 5 Звіту з ЄСВ) після закінчення терміну його подання.

ДФС може проводити перевірки у фізосіб-підприємців, зокрема, щодо нарахування, обчислення та сплати ЄСВ. Це визначено ч. 1 ст. 13 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Податківці навели помилки, що стосуються грошових показників та можуть бути виявлені при документальній перевірці та виправлені за її наслідками:

  • арифметична помилка;
  • невірно порахована сума доходу/ЄСВ;
  • заповнено не ту таблицю додатку 5 Звіту з ЄСВ за період до 01.01.2018 р.;
  • невірно вказано код категорії застрахованої особи у таблиці 1 цього Звіту за звітні періоди після 01.01.2018 р. тощо.

Будьте уважні! Фізособи-підприємці, яким за результатами проведеної перевірки (звірки) збільшено або зменшено зобов’язання з ЄСВ, формують і подають до ДФС звіт згідно з таблицею 3 додатка 6 до Порядку № 435. Цей звіт подається протягом одного календарного місяця виключно на підставі акта документальної перевірки страхувальника. У ньому обов’язково зазначаються номер і дата акта, а також суми, на які збільшено або зменшено зобов’язання (у такому разі допускається внесення від’ємного значення). Це передбачено п. 14 розд. IV Порядку № 435.

До відома! Фізособа-підприємець може і не чекати на документальну перевірку. Для цього слід подати до ДФС за місцем обліку фізособи-підприємця заяву з проханням провести перевірку чи звірку, у якій зазначити, зокрема, причину для її проведення та правильні дані. Форма заяви – довільна. Рішення щодо проведення документальної позапланової перевірки приймає керівник (його заступник чи уповноважена особа) органу ДФС, яке оформлюється наказом (п. 78.4 ПКУ).

Аналогічні відповіді розміщено в Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорії 301.06.02 та 136.03.

Не пропустіть строк звітування з додатку 5 Звіту з ЄСВ за 2018 рік для підприємців – 11 лютого 2019 року.

Нагадуємо нашим користувачам, що у M.E.Doc реалізовано форми Додатку 5 (ф. №Д5) Звіту з ЄСВ:

  • для підприємців, у т. ч. на спрощеній системі, – ідентифікатор F3000512;
  • для самозайнятих осіб (осіб, що займаються незалежною діяльністю та членів фермерських господарств) – F3005112.

Сформувати та подати додаток 5 Звіту з ЄСВ легко та зручно через модуль Єдиний внесок.