вгору

Внесок до статутного фонду коштами або майном: що у формі № 1ДФ?

Податкові агенти зобовязані подавати у строки, встановлені Податковим кодексом України (далі – ПКУ) для податкового кварталу, Податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку (форма № 1ДФ) до контролюючого органу за місцем свого розташування. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду. Це передбачено пп. «б» п. 176.2 ПКУ.

Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку затверджено наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4 (далі – Порядок).

Як зазначають податківці ГУ ДФС у Тернопільській області, згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку, сума майнового та немайнового внеску платника податку до статутного фонду юрособи – емітента корпоративних прав в обмін на такі корпоративні права, відображається у формі № 1ДФ під ознакою доходу «178».

До відома!

Згідно з пп. 165.1.44 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума майнового та немайнового внеску платника податку до статутного фонду юридичної особи – емітента корпоративних прав, в обмін на такі корпоративні права.

Тобто юридична особа – емітент корпоративних прав виступає як податковий агент лише в частині відображення у формі № 1ДФ під ознакою доходу «178» суми грошових коштів або майна, внесених фізичною особою до статутного фонду такої юридичної особи в обмін на корпоративні права.

Відповідно до р. III Порядку форма № 1ДФ у цьому разі заповнюється наступним чином:

  • у графі 3а відображається сума нарахованого доходу;
  • у графі 3 сума виплаченого доходу;
  • у графі 4а та графі 4 (де зазначається сума нарахованого та утриманого ПДФО відповідно) проставляються прочерки;
  • у графі 5 зазначається ознака доходу «178».

Відповідне роз’яснення розміщено в Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 103.25.

Про зміни до ознак доходу форми № 1ДФ, запропоновані проектом наказу Мінфіну, читайте у Блозі бухгалтера.

Нагадуємо нашим користувачам, що подавати звіти 1ДФ, 1ПВ, ЄСВ та інші до контролюючих органів зручно через рішення M.E.Doc.Держава. Для автоматичного заповнення цих звітів на підставі зарплатних даних використовуйте рішення M.E.Doc.Зарплата.