вгору

З 07.09.2018р. НБУ знову підвищує рівень облікової ставки

З 07.09.2018р. НБУ рішенням від 06.09.2018 року № 593-рш "Про розмір облікової ставки" підвищує облікову ставку до 18%. Про це зазначено на сайті НБУ.

Національний банк вважає актуальним липневий прогноз зниження інфляції до 8,9% у 2018 році, її повернення до цільового діапазону в кінці 2019 року та середньострокової цілі 5% у 2020 році.

Подальше уповільнення інфляції буде стримуватися очікуваним підвищенням адміністративно регульованих цін і тарифів, спрямованим на наближення цін на газ на внутрішньому ринку до ціни імпортного паритету, у IV кварталі 2018 року.

Ключовою умовою зниження інфляції до цілі залишається успішне продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Отримання кредитних коштів від фонду та пов’язаного фінансування від інших партнерів України сприятиме зміцненню макрофінансової стабільності та слугуватиме позитивним сигналом для учасників ринку щодо подальшого поступу у здійсненні реформ в Україні.

Нагадаємо!

В липні цього року вже було підвищено облікову ставку до 17,5%.

Разом з тим, із часу липневого рішення Правління НБУ з монетарної політики відбувається суттєве посилення зовнішніх ризиків, які можуть завадити зниженню інфляції до цільового рівня.

Сьогодні Правління Національного банку бачить зростання імовірності реалізації окреслених ризиків і вважає за необхідне посилити жорсткість монетарних умов шляхом підвищення облікової ставки.

На думку Правління НБУ, підвищення облікової ставки на 0,5 п.п., достатньо для зниження інфляції до цільового діапазону у строки, передбачені прогнозом.