вгору

З 1 січня ФСС планує ввести єдину звітність по заборгованості зі сплати страхових коштів

Фонд соціального страхування України (далі – ФСС) оприлюднив проект Постанови "Про деякі питання обліку заборгованості страхувальників зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування України", який запроваджує нову звітність страхувальників з 1 січня 2019 року.

Так, зазначеним проектом пропонується затвердити Звіт по заборгованості зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування України та визнати такими, що втратили чинність, Постанову правління ФСС від НВВ від 30.11.2010 р. № 31 і Постанову правління ФСС з ТВП від 18.01.2011 р. № 4.

Нагадаємо, що на даний час страхувальники подають звіти до ФСС за двома формами, затвердженими вищевказаними постановами:

  • Звіт щодо сплати заборгованості зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України;
  • Звіт по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням (форма Ф4-ФСС з ТВП).

Крім того, з 01.10.2018 року діє Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затверджений постановою правління ФСС від 19.07.2018 р. № 12, яким запроваджено систему оперативного інформування страхувальниками робочих органів виконавчої дирекції Фонду щодо проведення виплат коштів застрахованим особам шляхом надання повідомлення.

Тому постає питання розробки та запровадження єдиної форми звітності страхувальника по заборгованості зі сплати страхових коштів до ФСС.

Задля цього розроблено проект постанови ФСС "Про деякі питання обліку заборгованості страхувальників зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування України". Набрання чинності Постанови планується з 01.01.2019 року.

Звертаємо увагу наших користувачів! Згідно з проектом Постанови за 2018 рік страхувальники звітують, як і раніше, за формами, затвердженими Постановою правління ФСС від НВВ від 30.11.2010 р. № 31 та Постановою правління ФСС з ТВП від 18.01.2011 р. № 4.

Водночас проектом передбачається, що починаючи зі звіту за І квартал 2019 року страхувальники, які мають заборгованість зі сплати страхових коштів за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням з тимчасової втрати працездатності та/або за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, подають до відділень робочих органів виконавчої дирекції ФСС новий Звіт по заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів до повного погашення заборгованості.

При цьому, у разі погашення страхувальником заборгованості зі сплати страхових коштів до ФСС до кінця звітного періоду, звітність не подається.