вгору

З 15 січня – нові вимоги щодо забезпечення працівників ЗІЗ на робочому місці

Наказом Мінсоцполітики від 29.11.2018 р. № 1804 затверджено Мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров'я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці (далі – Мінімальні вимоги). Наказ набрав чинності 15.01.2019 р., з дня його офіційного опублікування в «Офіційному віснику» № 4, 2019. Отже, від цієї дати Положення № 53 є таким, що втратило чинність.

Хто має застосовувати?

Мінімальні вимоги поширюються на суб'єктів господарювання (як юридичних, так і фізичних осіб, що є роботодавцями) незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, які у своїй діяльності використовують засоби індивідуального захисту (далі – ЗІЗ).

Основні зміни щодо видачі ЗІЗ

Поняття «ЗІЗ» у Мінімальних вимогах означає всі засоби, які призначені для носіння і використання працівником з метою індивідуального захисту від одного або більше ризиків, які могли б становити загрозу безпеці та здоров'ю на роботі, а також будь-які пристосування, аксесуари чи змінні компоненти, призначені для цієї мети.

Під час обрання ЗІЗ мають:

  • відповідати ступеню існуючих ризиків для життя та здоров'я працівників та не призводити до будь-якого збільшення рівня цього ризику;
  • відповідати існуючим на робочому місці умовам;
  • підходити користувачеві після необхідного регулювання.

Вибір ЗІЗ за характером виконуваних робіт роботодавець здійснює з урахуванням класифікації ЗІЗ відповідно до чинних в Україні національних стандартів. Для полегшення вибору таких ЗІЗ роботодавець може користуватись (п. 11 розд. III Мінімальних вимог):

  • орієнтовним переліком небезпек, за яких використовуються додаткові ЗІЗ, що наведений у додатку 2 до цих Мінімальних вимог;
  • орієнтовним переліком робіт, які вимагають застосування відповідних ЗІЗ, що наведені у додатку 3 до цих Мінімальних вимог.

За результатами проведених заходів складають таблицю врахування ризиків для обґрунтування вибору та використання ЗІЗ за формою згідно з додатком 4 до цих Мінімальних вимог.

Зверніть увагу! Облік видачі та повернення ЗІЗ здійснюють у Особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту (за новою формою згідно з додатком 1 до Мінімальних вимог).

За порушення Мінімальних вимог – штраф

Для роботодавців безоплатне забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими ЗІЗ за встановленими нормами є обов’язковим мінімумом безоплатної видачі ЗІЗ.

Отже, порушення цих норм є порушенням законодавства про охорону праці.

Згідно зі ст. 43 Закону України «Про охорону праці» максимальний розмір штрафу, який накладає Держпраці за результатами перевірки, не може перевищувати 5% середньомісячного фонду зарплати за попередній рік юридичної та фізичної особи, що використовує найману працю.

Крім того, передбачені і інші види відповідальності, у т. ч. адміністративна. Так, порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці (крім порушення встановленого порядку повідомлення про нещасний випадок на виробництві) тягне за собою накладення штрафу, зокрема, на посадових осіб підприємств та фізосіб-підприємців – від 20 до 40 нмдг (від 340 грн. до 680 грн.) (ч. 5 ст. 41 КУпАП).