вгору

З 31.12.2019 р. – новий порядок інспекційних відвідувань Держпраці

КМУ оприлюднив нову редакцію Порядку щодо здійснення інспекційних відвідувань Держпраці, затвердженого постановою КМУ від 04.12.2019 р. № 1132 (далі – Порядок № 1132). Порядок № 1132 набрав чинності 31.12.2019 р.

До відома! Об’єктами інспекційних відвідувань відповідно до цього Порядку є юрособи (зокрема, їх структурні та відокремлені підрозділи, які не є юрособами) та фізособи-роботодавці.

Заходи державного контролю за додержанням трудового законодавства здійснюються за цим Порядком з урахуванням особливостей, визначених Конвенціями Міжнародної організації праці № 81 1947 року та № 129 1969 року, а  також Законом України від 05.04.2007 р. № 877-V «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Хто може здійснювати інспекційні відвідування?

Інспекційні відвідування, як і раніше, можуть здійснювати інспектори праці Держпраці та її терорганів, а також інспектори праці виконавчих органів міськрад міст обласного значення та сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад (з питань своєчасної та у повному обсязі оплати праці, дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, оформлення трудових відносин (п. 2 Порядку № 1132).

Які документи повинні бути у інспектора праці для інспекційного відвідування?

Для інспекційного відвідування слід обов’язково мати службове посвідчення інспектора праці, інформація щодо якого офіційно оприлюднена у відповідних джерелах.

Також має бути затверджена та оприлюднена на офіційному вебсайті Держпраці уніфікована форма акта інспекційного відвідування з вичерпним переліком питань, що підлягають інспектуванню, припису, попередження, вимоги інспектора праці (п. 4 Порядку № 1132).

Отже, як і раніше, контролюючі органи не видають наказ і не попереджають суб’єкт господарювання про проведення інспекційного відвідування. І лише в останній день інспекційного відвідування, перед підписанням акта інспекційного відвідування, інспектор праці зобов’язаний надати копію відповідного направлення на його проведення та внести відповідний запис про його проведення до відповідного журналу реєстрації заходів нагляду (контролю) об’єкта відвідування, але тільки за його наявності. Це передбачено п. 8 Порядку № 1132.

Докладно про проєкт відповідного Порядку ми писали у Блозі бухгалтера та Інформері програми M.E.Doc. Читайте нас на у Telegram.