вгору

З дати складання ПН минуло три роки: як змінити ціну постачання?

Розрахунок коригування до податкової накладної, з дати складання якої минуло 1095 календарних днів, не може бути зареєстрований в ЄРПН у зв’язку зі сплином терміну, встановленого законодавством для коригування. Тому немає і підстав для зменшення податкових зобов’язань постачальником, що склав таку податкову накладну, при зменшенні компенсації вартості товарів чи послуг.

У такому разі покупець цих товарів чи послуг, використовуючи механізм п. 198.5 Податкового кодексу України, повинен визначити податкові зобов’язання з ПДВ на суму такого зменшення. При цьому складається і реєструється в ЄРПН нова податкова накладна.

Інша ситуація – збільшення суми компенсації вартості товарів чи послуг, якщо з дати складання ПН минуло 1095 к. д. Обов’язок щодо визначення податкових зобов’язань з ПДВ у такому разі покладається на постачальника. Він має скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну за такою операцією. Ця ПН і буде підставою для включення зазначених у ній сум ПДВ до складу податкового кредиту покупця.

Відповідне роз’яснення ДФС від 05.03.2019 р. № 898/6/99-99-15-03-02-15/ІПК розміщене в Єдиному реєстрі індивідуальних консультацій.

Щоб уникнути непорозумінь з органами ДФС, радимо нашим користувачам звернутися в податкові органи за особистим роз’ясненням.

Про створення ПН у M.E.Doc та особливості складання розрахунків коригування до ПН з 01.12.2018 р. з прикладом заповнення у нашій програмі дізнайтесь з Блогу бухгалтера.