вгору

За неподання повідомлення про проведення виплат за рахунок ФСС очікуйте на перевірку

Нагадуємо нашим користувачам, що постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 р. №12 затверджений новий Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду (далі – Порядок). Порядок набуває чинності з 01 жовтня 2018 року.

Відповідно до нього підставою для фінансування страхувальників робочими органами виконавчої дирекції Фонду або їх відділеннями є оформлена за встановленим зразком Заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення та окремих виплат потерпілим на виробництві за їх видами. Форма Заяви-розрахунку, наведена у додатку № 1 до Порядку, є єдиною для всіх страхових випадків.

Протягом місяця з дня проведення виплат за рахунок Фонду соціального страхування України страхувальник надсилає Повідомлення про проведення виплат за формою згідно з додатком 2 до Порядку. Повідомлення може бути передано за вибором страхувальника:

  • надіслане в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису;
  • надіслане листом з повідомленням;
  • надане безпосередньо до відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в області.

Зверніть увагу! Якщо протягом трьох місяців з дня здійснення відділенням управління виконавчої дирекції Фонду фінансування роботодавець не подає відповідне повідомлення, це буде підставою для проведення перевірки Фондом щодо використання страхувальником коштів Фонду (п. 11 Порядку).

Для окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду необхідно відкрити окремий поточний рахунок у банку або окремий рахунок у відповідному органі Державного казначейства України, відповідно до п. 2 ст. 34 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-XIV.

Про це нагадав Фонд соціального страхування України на своєму сайті.

До відома! Подавати Заяву-розрахунок та Повідомлення про проведення виплат можна буде у електронному вигляді через M.E.Doc.

Також про новий Порядок фінансування страхових виплат та інші зміни щодо фінансування виплат за рахунок ФСС читайте у Блозі бухгалтера.