вгору

Заявку на поповнення обсягу залишків пального необхідно подати до 20.01.2020 р.

29.12.2019 року набрав чинності Закон України від 18.12.2019р. №391-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України стосовно покращення адміністрування акцизного податку.

Дані зміни передбачають, що суб’єкт господарювання має право одноразово, до 20.01.2020 р., подати заявку на поповнення обсягу залишку пального в СЕАРП та СЕ (п. 29 підрозд. 5 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Важливо! З 15.01.2020 р. заявка на поповнення обсягу залишку пального (в т.ч. заявка на поповнення (коригування) залишку пального) подається за новою формою (ідентифікаторJ/F0210902).

! В програмі M.E.Doc нова форма заяви на поповнення обсягу залишку пального доступна в оновлені 11.01.031.

Даною формою передбачено: здійснення поповнення обсягу залишку пального окремо на кожному акцизному складі/акцизному складі пересувному. При цьому може бути заповнено тільки одне з полів – або поле «Акцизний склад, на якому виникає потреба поповнення» або поле «Пересувний акцизний склад, на якому виникає потреба поповнення».

Заявка на поповнення (коригування) залишку пального без сплати акцизного податку подається окремо від інших заявок на поповнення обсягу залишку пального.

Одночасно з поданням Заявки на поповнення (коригування) залишку пального подається заява на проведення документальної перевірки достовірності даних, до контролюючого органу.

При цьому, коригування показників Заявки на поповнення (коригування) залишку пального поданої заявки – не здійснюється.

Є особливості заповнення Заявки на поповнення (коригування) залишку пального, яка подається без сплати акцизного податку:

  • заявка складається та подається СГ, які до 01.07.2019 р. не підпали під визначення платників податку відповідно до п. 212.1 ПКУ, а з 01.07.2019 р. зареєстровані платниками податку;
  • дата складання – з 29.12.2019 р. по 20.01.2020 р. включно;
  • у верхній лівій частині заявки відмітка «Х» може бути зазначена тільки в полі «Основна»;
  • залежно від підстави для подання заявки (пп. 1, 2 п. 29 підрозд. 5 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ) в одному з передбачених для цього полів у верхній правій частині заявки обов’язково зазначається відмітка «Х»;
  • поле «коригування показників до заявки на поповнення (коригування) залишку пального» не заповнюється;
  • у заявках, складених відповідно до пп. 1 п. 29 підрозд. 5 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, у відповідному полі зазначаються реквізити особи, пальне якого зберігається;
  • у заявках, складених відповідно до п.п. 2 п. 29 підрозд. 5 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, вказане поле не заповнюється.

У табличній частині заявки зазначається:

  • у графі «Умови оподаткування» – тільки умову оподаткування «5»;
  • показники, внесені до граф «Обсяг реалізованого пального у кілограмах» та «Обсяг реалізованого пального у літрах, приведених до температури 15 °C», можуть мати тільки додатне (а не від’ємне або нульове) значення;
  • у графах «Сума акцизного податку» та «Загальна сума акцизного податку» – зазначається цифра «0».

Обсяг пального у Заявках на поповнення (коригування) залишку пального без сплати акцизного податку (з умовою оподаткування «5»), поданих платниками податку з 29.12.2019 р. по 20.01.2020 р. включно, враховується контролюючим органом у формулі, як обсяг, на який платник податку має право зареєструвати акцизні накладні та/або розрахунки коригування в ЄРАН:

  • тільки за результатами документальної перевірки відповідності даних у поданій заявці на поповнення обсягу залишку пального фактичним даним та/або даним бухгалтерського обліку підприємства, факту постачання та відображення обсягів реалізації в СЕАРП до 01.07.2019 р. протягом 10 календарних днів після такого підтвердження (за результатами документальної перевірки).

Зазначене роз’яснення було надано ДПСУ.

Більше корисної інформації читайте у Блозі бухгалтера та у розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.