вгору

Заяву на отримання ліцензій на оптову торгівлю і виробництво спирту, алкоголю і тютюну можна буде подавати через M.E.Dос

ДФС України в червні 2018 р. планує запустити новий електронний сервіс для подачі заяв на ліцензії на оптову торгівлю і виробництво спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, про що було анонсовано у виданні Вісник

Нагадаємо, що згідно із Законом України "Про державне регулювання виробництва и обігу спирту етилового, коньячного и плодового, алкогольних напоїв та тютюнова виробів" від 19.12.1995 року № 481/95-ВР (далі – Закон № 481) підприємства, які займаються виробництвом, оптовою або роздрібною торгівлею спиртом, алкогольними напоями і тютюновими виробами повинні отримати відповідну ліцензію.

Звертаємо увагу! М.Е.Doc підготувався для запуску нового сервісу, тому в 11.00.003 оновленні М.Е.Doc ми випустили «Реєстр ліцензій (спирт, алкоголь, тютюн)», який знаходиться в модулі «Облік акцизного податку».

Новим модулем зможуть скористатися юридичні особи та фізособи – підприємці на загальній системі оподаткування, які вже отримали або збираються отримати ліцензію на виробництво або оптову торгівлю. Для доступу до «Реєстр ліцензій (спирт, алкоголь, тютюн)» не потрібна окрема ліцензія. Зазначений модуль доступний користувачам, які придбали рішення «Держава.Звітність» і «Акциз та ТТН».

У Реєстрі ліцензій можна створити і надіслати до податкової такі заяви:

1. J(F)1303101 – Заява щодо Ліцензії на право оптової торгівлі;

2. J(F)1303201 – Заява щодо додатку до Ліцензії на право оптової торгівлі;

3. J(F)1303301 – Заява щодо Ліцензії на виробництво.

Кожну із зазначених заяв можна оформити для наступних ситуацій:

• Отримання ліцензії.

• Внесення щорічного платежу.

• Переоформлення ліцензії.

• Видачі дубліката ліцензії.

• Анулювання ліцензії.

Після обробки заяви в ДФС в разі позитивного рішення клієнт отримає витяг з ліцензійного реєстру. Оскільки поки що ліцензії діють в паперовому вигляді, необхідно буде отримати оригінал ліцензії в податковому органі, як і раніше.

Ліцензії видаються терміном на п'ять років, а плата за них справляється щорічно.

До відома! ДФСУ розробила бланки електронних заяв щодо отримання ліцензій на право оптової торгівлі та виробництво, які опублікувала у Реєстрі форм електронних документiв.

На даний час роз’яснень контролюючих органів з приводу подачі та заповнення заяви для отримання ліцензії в електронному вигляді не має.

Отже, давайте розглянемо, як заповнити електронну заяву та які документи потрібні для отримання відповідних ліцензій, керуючись вимогами Закону № 481.

ЛІЦЕНЗІЯ НА ОПТОВУ ТОРГІВЛЮ

Ліцензія на оптову торгівлю алкогольними напоями або тютюновими виробами; спиртом етиловим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим видається за заявою J(F)1303101 суб’єкта господарювання. До заяви необхідно додати довідку про фактичне надходження до бюджету плати за ліцензію.

Заява щодо Ліцензії на право оптової торгівлі заповнюється з такими особливостями:

- п. 5 Заяви «Код та назва виду діяльності» має відповідати п.7 Заяви «Вид діяльності». А саме, може бути вказана оптова торгівля:

• спиртом етиловим;

• спиртом етиловим ректифікованим виноградним;

• спиртом етиловим ректифікованим плодовим;

• алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту);

• алкогольними напоями - сидром та перрі (без додання спирту);

• алкогольними напоями, виключно пивом для виробників пива з обсягом виробництва до 3000 гектолітрів на рік;

• тютюновими виробами.

- п. 8 Заяви « Номер ліцензії» заповнюється у разі внесення чергового платежу, переоформлення ліцензії, видачі дубліката ліцензії, анулювання ліцензії.

- у п. 9 Заяви «Інформація про внесення платежу за ліцензії» вказується код класифікації доходів бюджету, сума, номер платіжного документу, дата. При цьому в електронній формі передбачена можливість додання необхідної кількості строк у разі здійснення річної сплати за ліцензію більше ніж одним платіжним дорученням.

Якщо у підприємства є філії

У разі якщо суб'єкт господарювання здійснює оптову торгівлю алкогольними напоями або тютюновими виробами через філію (яка не є юридичною особою), інформація про місцезнаходження філії та її ідентифікаційний код зазначаються в додатку до Ліцензії на право оптової торгівлі J(F)1303201. Додаток видається за заявою суб'єкта господарювання, до якої додається копія довідки про включення філії до ЄДРПОУ з присвоєним їй ідентифікаційним кодом, засвідчена нотаріально або органом, який видав оригінал документа, або посадовою особою органу ліцензування (ст.18 Закону № 481).

Особливості заповнення додатку до Ліцензії такі:

- п. 12 Заяви «Код та назва виду діяльності» має відповідати п.7 «Вид діяльності». А саме, оптова торгівля:

• алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту);

• алкогольними напоями - сидром та перрі (без додання спирту);

• алкогольними напоями, виключно пивом для виробників пива з обсягом виробництва до 3000 гектолітрів на рік;

• тютюновими виробами.

Для отримання ліцензії на право оптової торгівлі спиртом етиловим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим державними підприємствами (організаціями), спеціально уповноваженими на це Кабінетом Міністрів України та закладами охорони здоров’я і суб’єктами господарювання (організаціями) зооветеринарного постачання необхідно надати заяву та копію платіжного доручення з відміткою банку про сплату.

Зверніть увагу! Ліцензія на право оптової торгівлі або рішення про відмову в її видачі видається заявнику не пізніше 10 календарних днів з дня одержання зазначених у цьому Законі документів. У рішенні про відмову у видачі ліцензії повинна бути вказана підстава для відмови (ст.15 Закону № 481).

ЛІЦЕНЗІЯ НА ВИРОБНИЦТВО

Для того, щоб отримати ліцензію на виробництво спирту етилового, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, дистиляту виноградного спиртового, спирту-сирцю плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів потрібно подати заяву J(F)1303301 в пакеті з J(F)1360102 (документ довільного формату для Подання сканкопій).

Особливості заповнення заяви такі:

1) п. 5 «Код та назва  виду діяльності» має відповідати п.7 «Вид діяльності». А саме:

- виробництво спирту етилового;

- виробництво спирту коньячного;

- виробництво спирту плодового;

- виробництво спирту етилового ректифікованого виноградного;

- виробництво спирту етилового ректифікованого плодового;

- виробництво дистиляту виноградного спиртового;

- виробництво спирту-сирцю плодового;

- виробництво алкогольних напоїв;

- виробництво тютюнових виробів;

2) п. 8 Заяви «Номер ліцензії заповнюється у разі внесення чергового платежу, переоформлення ліцензії, видачі дубліката ліцензії, анулювання ліцензії;

3) у п.9 Заяви «Відомості про місце провадження діяльності» додається необхідна кількість строк у разі якщо підприємство має більш ніж одну адресу виробництва та відповідно внесене місце зберігання спирту. У п.9.3 «Товарні позиції виду продукції, що вироблятиметься, згідно з УКТ ЗЕД» заповнюється у разі вибору у п.7 «Вид діяльності» пунктів «виробництво алкогольних напоїв»;

4) у п.10 «Інформація про внесення платежу за ліцензію» додається необхідна кількість строк у разі здійснення річної сплати за ліцензію більше ніж одним платіжним дорученням; 5) у п.11 Заяви «Пакет документів, визначений законодавством, додається» документи довільного формату подаються з використанням форми F1360102. Назва додатку в переліку повинна відповідати назві документу в F1360102. Кількість додатків в переліку повинна відповідати кількості додатків F1360102.

До заяви потрібно додати необхідні документи:

- копії засновницьких документів;

- атестат виробництва, виданий центральним органом виконавчої влади, уповноваженим відповідно до законодавства, а для малих виробництв виноробної продукції - зареєстрована декларація відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства;

- договір з акредитованою відповідно до законодавства лабораторією (у разі відсутності власної акредитованої лабораторії) з перевірки якості та безпечності вин виноградних, вин плодово-ягідних та/або напоїв медових;

- документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію (ст.3 Закону № 481).

Зверніть увагу! Ліцензія на виробництво або рішення про відмову у її видачі видається заявнику органом виконавчої влади, уповноваженим Кабінетом Міністрів України, не пізніше 30 календарних днів з дня одержання зазначених у цьому Законі документів. У рішенні про відмову у видачі ліцензії повинна бути вказана підстава для відмови (ст.3 Закону № 481).