вгору

Затверджено новий Порядок розслідування нещасних випадків на виробництві

Затверджено новий Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві (постанова КМУ від 17.04.2019 р. № 337).

Документом удосконалено процедуру проведення розслідувань та ведення обліку нещасних випадків і професійних захворювань, що сталися з працівниками на підприємствах незалежно від форми власності. Також урегульовано питання розслідування професійних захворювань та отруєнь на виробництві.

Дія Порядку тепер поширюється і на осіб, які працюють на умовах цивільно-правового договору або на інших підставах, передбачених законом, фізичних осіб-підприємців тощо.

За повідомленням Мінсоцполітики, Порядок передбачає, зокрема:

  • спрощення процедури оформлення документів, що пов’язують нещасний випадок чи захворювання із професійною діяльністю
  • визначення вимог до санітарно-гігієнічних умов праці;
  • встановлення строку давності для розслідування нещасних випадків на виробництві;
  • визначення функцій і повноважень Держпраці із ведення обліку аварій, нещасних випадків, гострих і хронічних професійних захворювань та отруєнь і причин їх виникнення.

Постанова набирає чинності з 01.07.2019 р.

Відповідно, від цієї дати втратить чинність, зокрема, Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затверджений постановою КМУ від 30.11.2011 р. № 1232.