вгору

Зміна місцезнаходження: куди подавати звітність та сплачувати податки

Зміна місцезнаходження, пов’язана зі зміною адміністративного району, передбачає за собою перереєстрацію такого платника в іншому податковому органі. І у цьому випадку виникає питання – куди потрібно сплачувати податки та подавати звітність у перехідний період. Про це розповіли на офіційних сайтах ДФС у Тернопільській області та Дніпропетровської області.

Отже, коротко підведемо підсумки.

Сплата ПДВ, податку на прибуток та надання декларацій з ПДВ та податку на прибуток

Для перереєстрації платник ПДВ (юридична особа та фізична особа - підприємець) подає до контролюючого органу за місцезнаходженням (місцем проживання) (основне місце обліку) додаткову реєстраційну заяву за ф. 1-ПДВ з позначкою "Перереєстрація".

При цьому подання декларацій з ПДВ та сплата цього податку юридичною особою здійснюється:

- за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) до закінчення поточного бюджетного року,

- за новим місцезнаходженням (основне місце обліку)з 1 січня наступного року.

Зазначене стосується і подання звітності з податку на прибуток та відповідної сплати нарахованих податкових зобов'язань до бюджету.

Реєстрація податкових накладних

На порядок реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних не впливає зміна місця реєстрації платника податку.

Сплата єдиного соціального внеску та надання звіту з ЄСВ

У разі зміни суб'єктом господарювання – платником податків протягом бюджетного року місцезнаходження, пов'язаного зі зміною адміністративного району, подання звітності з ЄСВ (з першого до останнього календарного числа звітного періоду) та сплата єдиного внеску здійснюється за новим місцем взяття на облік.

Сплата податку на доходи фізичних осіб та надання податкового розрахунку за формою № 1ДФ

У разі зміни місцезнаходження, пов'язаного зі зміною адміністративного району, суб'єкт господарювання – платник податків до закінчення поточного бюджетного року сплачує податок на доходи фізичних осіб та подає податковий розрахунок за ф. 1ДФ за попереднім місцезнаходженням.

При цьому до закінчення року платник податків обліковується в контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) з ознакою того, що він є платником податків до закінчення року, а в контролюючому органі за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) – з ознакою того, що він є платником податків з наступного року.