вгору

Зміни в антикорупційному законодавстві

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції» від 02.10.2019 р. № 140-IX, який набрав чинності з 18.10.2019 року, було внесено зміни, зокрема, до Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 р. № 1700-VII (далі – Закон № 1700).

Окрім врегулювання питань діяльності НАЗК та його компетенції щодо категорії розгляду адміністративних справ, пов’язаних з корупційними правопорушеннями, розширено перелік осіб, на яких поширюється дія Закону № 1700, а отже і суб’єктів е-декларування. Відтепер до них належать також:

  • керівник Офісу Президента України, Перший заступник та заступник Керівника Офісу Президента України;
  • працівники патронатних служб держорганів, крім тих, що працюють на громадських засадах;
  • помічники суддів.

Крім того:

  • доповнено перелік членів сім’ї, яких декларант має відображати в е-декларації. Це діти, що не досягли повноліття, незалежно від того, чи проживають вони разом з батьками та чи пов’язані з ними спільним побутом. Це стосується, зокрема, дітей-студентів чи дітей, місце реєстрації яких відрізняється з тих чи інших причин від місця реєстрації/проживання декларанта;
  • оновлено перелік інформації, що відображається в декларації, та правила подання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, які запрацюють з 01.01.2020 р.

Дане роз’яснення розміщене на сайті Управління Держпраці у Хмельницькій області.