вгору

Змінився Порядок обліку платників ЄСВ

19.01.2020 р. набрав чинності наказ Мінфіну від 21.10.2019 р. № 436 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Що змінилось?

1. Уточнено порядок обліку в ДПС членів фермерських господарств (далі – ФГ).

Так, платники ЄСВ-члени фермерських господарств, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, подають заяву за ф. № 12-ЄСВ (додаток 2) та підтвердні документи щодо дати набуття членства у ФГ(договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства, статуту ФГ) протягом 10 к. д. після внесення змін до установчих документів фермерського господарства. Однак зважте на те, що якщо такі особи взяті на облік як платники ЄСВ до набрання чинності цим наказом, вони повинні подати до контролюючого органу за місцем проживання заяви за ф. № 12-ЄСВ з приміткою «Зміни» та підтвердні документи щодо дати набуття членства у ФГ (договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства, статут фермерського господарства тощо) протягом двох місяців з дня набрання чинності цим наказом (п. 2 Наказу). Тобто, це слід зробити до 19.03.2020 р.

2. Встановлюються особливості обліку ФОПів, які провадять незалежну професійну діяльність.

Такі фізособи обліковуються в ДПС як ФОПи з ознакою провадження незалежної професійної діяльності, яка встановлюється на підставі:

  • поданої до контролюючого органу заяви за ф. № 1-ЄСВ з приміткою «Зміни» та копії документа, що підтверджує право фізособи на провадження незалежної професійної діяльності;
  • або відомостей (даних) відповідного уповноваженого органу чи реєстру, яким забезпечується реєстрація незалежної професійної діяльності;
  • або заяви та документів, поданих відповідно до пп. 4 п. 6.7 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588 (далі – Порядок № 1588). Нагадаємо, що у такому разі фізична особа зобов’язана подати особисто (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) або через уповноважену особу до контролюючого органу за місцем свого постійного проживання заяву за формою № 5-ОПП з позначкою «Зміни» та копію документа, що підтверджує право фізособи на провадження незалежної професійної діяльності, за пп. 1 п. 6.7 Порядку № 1588.

3. Уточнюються документи, які слід подати до ДПС платникам ЄСВ, на яких не поширюється дія Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», у разі прийняття відповідними органами (особами) рішення про ліквідацію, припинення діяльності.

Такі платники зобов’язані у 10-денний строк з дня прийняття відповідного рішення подати до ДПС заяву про зняття з обліку платника ЄСВ за формою № 7-ЄСВ та залежно від категорії страхувальника копії відповідних документів:

Про це повідомила ДПС.

Більше інформації читайте у Блозі бухгалтераІнформері програми M.E.Doc,а також на нашему Telegram-каналі.