вгору

Е-ТТН: розвиток проєкту на 2024 рік

19.01.2024

Впровадження проєкту е-ТТН, що має на меті замінити паперові товарно-транспортні накладні на електронні, триває з 2019 року. Так, датою старту обов'язкового застосування е-ТТН були: 1 серпня 2022 року і 1 серпня 2023 року. 

Е-ТТН — це державна ініціатива, метою якої є спрощення процесу перевезень, підвищення якості та прозорості перевезень, зменшення витрат для бізнесу, а також наближення українського законодавства до європейських стандартів.

Команда Linkos Group не залишилася осторонь цієї події. Платформа ПТАХ від Linkos однією з перших стала акредитованим провайдером е-ТТН, що бере участь у процесі її розробки та впровадження. 

Нагадаємо, Мінрозвитку громад, територій та інфраструктури України у співпраці з Мінцифрової трансформації України за підтримки USAID/UK aid проєкту TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах і за участі ГО «Інститут аналітики та адвокації/Institute of Analytics and Advocacy» впроваджує систему е-TTН

Представники Мінрозвитку громад, територій та інфраструктури України провели зустріч з Американською торговельною палатою в Україні щодо заміни паперових накладних електронними.  

Заступник Міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анатолій Комірний зазначив, що Міністерство розробило проект постанови «Про реалізацію експериментального проекту у сфері внутрішніх вантажних перевезень». Її ухвалення дозволить залучити провайдерів електронного документообігу (далі - ЕДО) до процесу надання такої послуги. Про це зазначено на сайті.  

Завдяки провайдерам ЕДО, перевізники та бізнес можуть почати використовувати е-ТТН та безпосередньо ознайомитись з перевагами такого механізму напротивагу використанню паперових накладних. 

Як зазначив А. Комірний — проєкт постанови передбачає запровадження тимчасового порядку функціонування Системи е-ТТН. Запропонований механізм визначатиме умови приєднання та взаємодії між ключовими сторонами процесу та ключові аспекти роботи Системи.  

Водночас, поруч з юридичним напрямком запровадження е-ТТН, команда працює також над технічними питаннями, простими словами – новими опціями та можливостями. 
 

Розвиток проєкту е-ТТН у 2024 році


Зокрема, йдеться про розширення переліку провайдерів ЕДО, які підʼєднані до Системи е-ТТН для подальшої модернізації цієї послуги.  

Також, залишається актуальним питання розробки інтеграцій з іншими інформаційно-комунікаційними системами, впровадження підсистем взаємодії з користувачами, створення довідок та інше. 

Розробники Linkos Group вже пропонують приєднатися до тестування е-ТТН та спробувати її в дії, щоб самостійно переконайтесь у перевагах запропонованого рішення.  

Про нове рішення для проекту е-ТТН та коли очікувати впровадження е-ТТН, а також про простий шлях до ЕДО, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.