вгору

Робота СМ КОР – корисні матеріали

18.09.2017

Електронна система управління ризиками при адмініструванні ПДВ, яка автоматично зупиняє реєстрацію «ризикових» податкових накладних, почала працювати з 1 липня 2017 року. Незважаючи на те, що система функціонує більше двох місяців, у платників податків виникає багато питань щодо правильного оформлення документів у випадках, коли відбулось зупинення реєстрації податкової накладної. Ми підготували для наших читачів підбір матеріалів, ознайомлення з якими буде корисним для розуміння функціонування системи.

Запровадження системи автоматизованого моніторингу відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації таких ПН/РК в ЄРПН (СМ КОР), передбачено ст.74.2 ПКУ.

СМ КОР побудовано з використанням критеріїв, визначених наказом МФУ від 13.06.2017 №567 «Про затвердження Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, та Вичерпного переліку документів, достатніх для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування».

У разі, якщо за результатами моніторингу визначено, що податкова накладна/розрахунок коригування відповідає умовам, визначеним пунктом 6 Критеріїв наказу, – реєстрація такої ПН/РК зупиняється відповідно до вимог ст. 201.16 ПКУ.

Державна фіскальна служба України надала алгоритм дій при зупинці реєстрації податкової накладної (ПН) та розрахунку коригування (РК), що наочно відображає процес взаємодії платника і фіскальних органів.

Щоб розблокувати реєстрацію ПН/РК, платникові ПДВ необхідно надати  пояснення та копії документів згідно Вичерпного переліку, достатніх для прийняття Комісією  ДФСУ рішення про реєстрацію ПН/РК в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації. (Зауважимо, що для уникнення впливу людського фактору на процес приймання документів,  змінами до Вичерпного переліку документів, достатніх для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних,  подання таких документів передбачено виключно у електронному вигляді).

Комісія ДФСУ, яка приймає рішення про реєстрацію ПН/РК  в ЄРПН або відмову в такій реєстрації,  діє у межах повноважень та у порядку, визначеному наказом МФУ від 13.06.2017  № 566, і керується постановою КМУ від 29 березня 2017 р. № 190 «Про встановлення підстав для прийняття рішення комісією Державної фіскальної служби про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або про відмову в такій реєстрації».

Остаточне рішення про  реєстрацію ПН/РК в ЄРПН або відмову в такій реєстрації Комісія ДФСУ повинна прийняти не пізніше 5 робочих днів з дня отримання від платника податків відповідних документів.

Зауважимо, що  чинними нормами ПКУ не передбачено жодних наслідків для платника податку у разі, якщо Комісією ДФСУ не прийнято рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН або не надіслано таке рішення платнику податку протягом 5 робочих днів. 

З метою захисту інтересів платника у подібній ситуації Міністерством фінансів розроблено і оприлюднено законопроект, який передбачає чіткий строк (5 днів), відведений для надання рішення ДФСУ щодо блокування або реєстрації призупиненої податкової накладної платника. У разі, якщо цей термін буде прострочено, податкова накладна буде автоматично зареєстрована.

Якщо платник податків не згодний із рішенням комісії ДФСУ, він може оскаржити його в адміністративному або судовому порядку.

Подання та розгляд відповідних скарг платників ПДВ до ДФСУ здійснюється у порядку, затвердженому Постановою КМУ від 4 липня 2017 р. № 485 «Про затвердження Порядку розгляду скарг на рішення комісії Державної фіскальної служби про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних», яким, зокрема передбачено наступне:

«Якщо вмотивоване рішення щодо скарги не надсилається платнику податку протягом строку, визначеного пунктом 56.23 статті 56 Кодексу, така скарга вважається повністю задоволеною на користь платника податку з дня, що настає за останнім днем зазначеного строку.»  Тобто, якщо рішення про відмову у реєстрації податкової накладної не надсилається платникові протягом десятиденного строку, то така скарга вважається повністю задоволеною. Крім того, термін розгляду скарги не може бути продовженим.

Що стосується судового оскарження, то на сьогоднішній день у Єдиному державному реєстрі судових рішень вже є кілька рішень судів за позовами платників ПДВ про скасування рішення комісії ДФСУ  про відмову у реєстрації податкових  накладних у ЄРПН (зокрема, постанова Рівненського окружного адміністративного суду).

Незважаючи на численні нормативні документи, що регламентують застосування СМ КОР, контролюючим органам чи не щодня доводиться надавати роз’яснення платникам податків з найрізноманітніших питань, що свідчить про необхідність удосконалення критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації таких ПН/РК в ЄРПН, з тим, щоб кількість ПН/РК, реєстрація яких зупинена, відповідала спроможності органів ДФСУ прийняти відповідне рішення у передбачені законодавством строки.

З метою усунення проблем, які виникли у підприємств реального бізнесу у зв’язку з недосконалістю процедур системи блокування реєстрації ПН/РК в ЄРПН, 5 вересня на засіданні Комітету ВРУ вирішено терміново напрацювати зміни до нормативно-правових актів, які регулюють процеси блокування ПН/РК.

А до того часу наші читачі можуть скористатися узагальненими станом на 6 вересня 2017 року рекомендаціями фахівців ДФСУ щодо роботи  СМ КОР,  наведеними у листі ДФСУ від 06.09.2017 №2723/99-99-07-05-01-18 "Про систему моніторингу відповідності податкових накладних/розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків".

У листі наведено оновлені згідно наказу МФУ від 21.07.2017  № 654 критерії оцінки ступеня ризиків, роз’яснено, коли відбувається зупинка реєстрації і коли реєстрація не зупиняється, що робити, коли реєстрацію зупинено, наведено важливі нюанси оформлення необхідних документів і т.ін.

В подальших матеріалах ми будемо робити більш детальних розбір важливих питань щодо призупинення реєстрації податкових накладних.