вгору

SAF-T UA в Україні — крок до євроінтеграції

03.04.2024

Linkos Group вже понад 30 років створює найсучасніші ІТ-рішення для всіх видів бізнесу на українському ринку, тому вже зараз активно працює над реалізацією зручного сервісу, що повністю відповідатиме вимогам українського законодавства та допоможе бізнес-спільноті подавати SAF-T-звіти максимально просто та швидко, коли буде така необхідність. Таким рішенням буде SAF-T UA M.E.Dос.   

Так, днями експерти Linkos Group разом з бухгалтерами, керівниками підприємств, аудиторами взяли участь у вебінарі на тему “SAF-T UA в Україні: крок до євроінтеграції та новий рівень взаємодії з податковими органами”. Організатором та лектором заходу була гендиректор Агентства з МСФЗ — Олена Харламова.

Оскільки Linkos Group не лише розробляє сучасні ІТ-рішення для бізнесу, а й активно приймає участь у навчальних заходах. Одним із таких заходів став вебінар, проведений Агентством з МСФЗ за участю спеціалістів Linkos Group. 
 

Які питання висвітлювались на вебінарі?


Увагу учасників вебінару зосередили на таких питаннях: що таке SAF-T, для чого ця звітність, з яких блоків складається та у чому труднощі ведення.

Також нагадали учасникам, що SAF-T файли будуть подаватися в форматі xml, як і інша звітність в електронному форматі.

Спікерка О. Харламова особливу увагу приділила обліково-методологічним питанням, які стосуються даних облікової системи, плану рахунків (український формат), господарських операцій, реєстру бухгалтерських довідок тощо.

SAF-T UA (Standard Audit File – Tax) — це електронний стандарт звітності для обміну даними бухгалтерського обліку. SAF-T — це європейська звітність та європейський формат.

Україна впроваджує цей стандарт, щоб спростити та автоматизувати звітність платників податків перед органами державної податкової служби. 

Обов'язкове подання SAF-T UA для усіх великих платників податків передбачено з 1 січня 2025 року (за умови прийняття відповідних змін до податкового законодавства).

Виконання цього обов'язку передбачає підготовку та подання електронного SAF-T звіту з інформацією про документи та операції, що містять фіскальну інформацію, у встановленому форматі та за певними правилами. 

Нагадаємо, що не так давно M.E.Doc розробили модуль Фінансова звітність за МСФЗ (формат IXBRL). Цей модуль також свого часу був наданий на тестування нашим користувачам, як зовсім новий продукт не лише в нашій компанії, а й в Україні загалом. А вже сьогодні модулем Фінансова звітність за МСФЗ (формат IXBRL) успішно користується бізнес в Україні.

Тож, продовжуємо працювати і створювати інноваційні та потрібні для українського бізнесу програмні продукти, спрощуючи вашу щоденну рутину.